Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.06.2010.
09:52 >> 19:57h
Tanjug A

Reke prete da poplave Srbiju

Poplavni talas je stigao do Beograda, a na više mesta duž Dunava, Save, Tise i Tamiša proglašena je vanredna odbrana od poplava. U Beogradu je kod kule Nebojša porastao vodostaj Save i specijalne ekipe su još od juče na terenu da bi sprečile moguće plavljenje pružnog prelaza i izlivanje vode na okolne ulice. Vlasti upozoravaju da bi zbog visokog vodostaja Dunava u Mađarskoj moglo da dođe do vanrednih mera odbrane od poplava.

Ekipe "Beogradvoda" su provele noć na Savi kod kule Nebojša pripremajući nasip, a pojačana su i dežurstva na celom terenu jer su najavljeni dalji porasti vodostaja Save i Dunava.

Odbrana od poplava je u međuvremenu proglašena na Dunavu kod Novog Sada, Zemuna, Pančeva i Smedereva, a na Savi kod Beograda i Šapca. Na Tisi je odbrana proglašena kod Novog Kneževca, Sente, Novog Bečeja i Titela, na Tamišu kod Jaše Tomića i Sečnja, na Moravici kod Vatina i na Neri kod Kusića.

Vodostaj kod Novog Sada već prešao pet metara

 

On je dodao da je kod Novog Sada već prevaziđena kota od 500 centimetara i da će vodostaj biti znatno veći, ali je naglasio da je izgradnjom dodatnog bedema na novosadskom keju i drugim radovima znatno povećanja bezbednost grada u odnosu na velike vode pre četiri godine.

Zbog naglog rasta vodostaja Dunava u susednoj Mađarskoj, za šest do sedam dana se i u Srbiji očekuje izuzetno visok talas koji će usloviti uvođenje vanrednih mera odbrane od poplava, saopšilo je danas u Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".


''Osim velikog talasa poplavnih voda na toj reci, dodatni problem je i to što se na našoj teritoriji "susreću" narasli vodostaji Tise i Save, tako da bi se uskoro nivo vode Dunava mogao da se približi dosadašnjem maksimalnom iznosu'', rekao je rukovodilac odbrane od poplava u Vojvodini Mirko Galonja na vanrednoj konferenciji za novinare.

Pod vodom 78.000 hektara oranica

Procenjuje se da je u Vojvodini pod vodom oko 78.000 hektara oranica, a više od pola miliona hektara je prevlaženo, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".


Pošto su svi vodotoci u porastu, a Bosut dostigao svoj istorijski maksimum, crpne stanice na najugroženijim lokacijama rade neprekidno i preduzimaju se sve mere kako bi se predupredile eventualne posledice.


Najviše problema je na područjima Sombora, Zrenjanina, Kikinde i Subotice, a izdat je nalog i vodoprivrednim preduzećima u Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Pančevu, Kovinu i Beloj Crkvi da počnu pripreme za odbranu od poplava, jer se veliki talas na Dunavu očekuje za šest do 12 dana.


Na području pokrajine u odbrani je 895 kilometara nasipa, od čega oko 16 kilometara u vanrednoj i to na vodotoku Plazović, akumulaciji Pavlovci i na brani Veliko Središte.

"Vode Vojvodine" su, zajedno sa ostalim vodoprivrednim preduzećima i drugim subjektima u pokrajini, preduzele sve neophodne mere za počinjanje blagovremenih priprema kako bi taj poplavni talas bio spremno dočakan i odbranjena zemljišta i naselja oko reke.


Konačne prognoze o visini vodostaja Dunava u našoj zemlji, izazvanog obilnim padavinama proteklih dana širom Evrope, za sada se ne mogu dati, rekao je Galonja napominjući da je to u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda koji daje pouzdane prognoze za četiri do pet dana.

Marić: Sava trenutno najkritičnija

 

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je sada od velikih reka u središtu pažnje Sava i da ne očekuje da u Srbiji situacija u pogledu porasta vodostaja bude ozbiljna kao pre nekoliko godina.


Marić je za Tanjug obrazložio da se očekuje da talas porasta vodostaja na rekama prođe danas i u subotu, posle čega bi usledilo poboljšanje vremena u Srbiji i smanjenje padavina, od ponedeljka.


Vodostaj Save kod Šapca u opštini Vladimirci u selu Provo kod nasipa u dužini od pet kilometara dostigao je kvotu od 472 santimetra i uvedena je vanredna odbrana od poplava, saopštio je Sektor MUP-a za vanredne situacije.


Prema planu evakuacije, te jedinice prate stanje i "zajedno sa ostalim subjektima odbrane vrše opsežne pripreme za slučaj da se ovakav trend rasta nivoa nastavi." U planu je delimično postavljanje vreća sa peskom na najnižim delovima nasipa i njegovo ojačavanje.


Marić je istakao da je u selu Radujevac u opštini Negotin koje je relativno bilo u opasnosti jutros završeno postavljanje bedema. U tom selu je, zbog porasta nivoa Dunava i opasnosti plavljenja 10 domaćinstava, noćas postavljen odbrambeni nasip u dužini od 200 metara, navedeno je u saopštenju.


Marić je rekao da se već treći dan crpi voda u dva prigradska naselja u Somboru i da je crpljenja vode bilo i u Šidu, Kikindi i Kanjiži.


U opštini Sombor u mestu Kljajićevo u toku noći u ulici Rade Končara broj 34 u kući starije gradnje, urušio se pod u podrumsku prostoriju. Nema povređenih osoba, navedeno je u saopštenju.


Marić je podsetio da je u Kanjiži bio provaljen nasip, ali da je, na sreću, voda zaustavljena, da objekti nisu bili ugroženi, jer je voda bila na kilometar od njih, u blizini fabrike "Keramika" u Kanjiži i da je uključena mehanizacija.


U Šidu, kod Kukujevca vodu su crpeli isti vatrogasci koji su gasili požar, rekao je Marić. Proteklih dana nije bilo povređenih, ni žrtava i zabeležene su samo u prethodnom periodu dve žrtve sredinom maja u Trgovištu, podsetio je Marić.


U znatnijem obimu posle onoga što se dogodilo u Trgovištu nisu bili ugroženi objekti i ljudi u Srbiji, koliko god bilo puno intervencija, jer nije reč o vrsti bujične poplave kakve su bile u Leskovcu, Zaječaru i u Trgovištu, rekao je Marić.


On je, ipak, upozorio da nije moguće predvideti kada bi od manje reke na jugu Srbije, koju prelaze i petogodišnja deca, za samo sat mogla postati "podivljala reka".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online