Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.03.2016.
16:24
Vestionline A

Trstenik: Zapadna Morava preti da ugrozi gasovod

Komandant Štaba za vanredne situacije u Trsteniku Miroslav Aleksić izjavio je, prilikom obilaska obale Zapadne Morave, da postoji opasnost da gasovod Kruševac-Čačak u tome delu bude ugrožen.

Tanjug
Vodostaj Velike Morave opada od sastavka Južne i Zapadne Morave kod Stalaca, do Svilajnca, a raste prema ušću u Dunav

Na lokacijama u selima Počekovina i Donji Ribnik, Zapadna Morava preti da ugrozi taj magistralni gasovod, do koga je u ovom trenutku od ivice obale reke ostalo svega dvadesetak metara.

- Za poslednje dve godine, reka se približila gasovodu za čak 50 metara i sada je na svega 20 metara od njega. To je razlog više da moramo da krenemo sa hitnom sanacijom, i zbog toga su predstavnici "Srbijavode" danas došli u Trstenik - rekao je Aleksić.

Dragoljub Miljojković, direktor Vodoprivrednog centra Morava, Javbnog preduzeća "Srbijavode" rekao je da su se slični problemi već javljali i na Južnoj i Velikoj Moravi, i da postoji rešenje za sanaciju.

- Prvo ćemo krenuti sa projektovanjem rešenja. Radiće se elaborat hitnih interventnih radova i očekujemo da će Vlada doneti uredbu o sanaciji objekata oštećenih u poplavama i tako ćemo rešiti problem finansiranja - rekao je Miljojković.

Velika Morava opada

Vodostaj Velike Morave duž većg dela toka znatno opada, posebno od Stalaća, gde tu reku formiraju Zapadna i Južna Morava, nizvodno do Svilajnca. U toku noći, vodostaj kod Varvarina je pao za čak 138 centimetara, kod Ćuprije 27, a kod Bagrdana (Jagodina) 35 centimetara. Kod Ljubičevskog mosta (Pozarevac) je, međutim, porastao 64 centimetra.

Stanovnici Ribara, na levoj obali Velike Morave kod Jagodine, rekli su da je Morava u ovom delu opala za oko jedan metar i pokazuju na stabla vrba i topola uz reku, gde se vidi dokle je noćas dopirala voda.

Žandarmerija u pripravnosti

Pripadnici Žandarmerije angažovani u poplavljenim područjima, u stalnoj su pripravnosti i kontaktu sa kriznim štabovima, pružajući pomoć ugroženom stanovništvu i radeći na stvaranju uslova da se građani vrate u svoje domove, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Žandarmerija je angažovana na ojačavanju i izgradnji zaštitnih bedema, na izviđanju i obilasku teritorija opština za koje postoji opasnost od poplava zbog izlivanja reka, obezbeđivanju alternativnh pravaca za izvlaćenje stanovništva u slučaju poplava, kao i na bezbednosnom pokrivanju terena.

U sedištima sva četiri odreda Žandarmerije: u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu i ronilačkoj jedinici uvedena su aktivna dežurstva kako bi policijski službenici u svakom trenutku mogli da krenu u izvršenje bilo kog zadatka, piše u saopštenju.

Na raspolaganje su stavljeni svi kapaciteti Žandarmerije: kamioni, autobusi, džipovi "defenderi", sanitetska vozila i gumeni čamci.

Neprohodna dva puta

Saobraćaj u Srbiji se za sada odvija bez većih problema, ali su zbog povećanog vodostaja reka i padavina trenutno neprohodna dva državna puta: Čačak-Guča-Granica i Kratovska stena-Lučani-Guča. Svi ostali pravci, južni i istočni krak Koridora 10 su u potpunosti prohodni i saobraćaj se odvija bez problema.

Po nalogu potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović to ministarstvo je ljudima ugroženim u polavama stavilo na raspolaganje više od 1.000 mašina i vozila i više od 2.000 ljudi spremnih da pruže pomoć.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online