Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.05.2010.
03:13
danas.rs A

Kupite sebi slobodnog političara u Srbiji

Srpska politička scena, sve smešnija iz godine u godinu, a sve poraznija po živote nas koji u Srbiji živimo, došla je do još jedne prekretnice - naime, vreme je za davanje ponuda profesionalcima bez skupštinskog ili stranačkog angažmana, odnosno za ono što naš narod zove - kupovina političara.

Valuta nije bitna, bitno je da se nešto dešava, da se kupuje i prodaje, oduzima i dodaje...
 

Kako je trenutno trend u našoj zemlji da stranke jedna drugoj otimaju poslanike ili kadrove, dnevni list “Danas“ se pozabavio problematikom potencijalnog angažovanja nekih ranije zvučnih imena naše politike... O kome je tu reč?

Na prvu loptu pomisićemo na Dragana Šormaza iz DSS-a, koji je najsvežiji “otpadnik“ iz stranke, ali šta reći o imenima kakva su Miroljub Labus, Nebojša Čović, Zoran Živković, Miodrag Isakov, Jožef Kasa, Oliver Ivanović, Milan Parivodić, Dušan Mihajlović...

Reč je o osobama koje se politički visoko se kotiraju, neki zbog iskustva, neki zbog uticaja u javnom mnjenju, neki zbog stručnosti... Ko će im i kada dati najbolju ponudu pitanje je trenutka.

Većina njih nije bila raspoložena za razgovor o ovoj temi, ali se neki nisu ustručavali.

Trenutno ne pripada nikome, ali je u vlasti kao "slobodan strelac": Oliver Ivanović

Oliver Ivanović, bivši funkcioner SDP Nebojše Čovića i aktuelni sekretar u Ministarstvu za KiM, jedan od retkih političara koji je na državnoj funkciji iako ne pripada nijednoj partiji. U vlast je ušao preko liste G17 plus, što, kako kaže, ne znači da ima ikakve bliskosti s tom strankom. Ivanović nam je rekao da su ga iz G17 više puta zvali da im se priključi.

- Ona partija koja bude htela da me ima, moraće prilično da se potrudi, s obzirom da sam "previše“ svoj. Imao sam ponude od većine aktivnih stranaka u Srbiji, ali nikada mi nije, niti će mi pasti na pamet da pristupim, recimo, naprednjacima ili SRS, ili nekoj sličnoj stranci koja je desno od centra. S druge strane, imao sam ponude i od umereno levičarskih partija, ali sam im rekao da sam i njima i građanima korisniji kao "slobodan strelac“. Kako bih ja mogao da zagovaram, recimo decentralizaciju vlasti, a da pripadam socijalistima ili narodnjacima, ili koja bi me stranka podržala u ideji rešavanja kosovskog problema kiparskim modelom, za koji se zalažem - ističe Ivanović.

On, ipak, priznaje da će uskoro morati da se opredeli za ulazak u neku stranku, budući da je „svestan da je za sprovođenje neke ideje neophodno imati partiju iza sebe“.

Miodrag Isakov, raniji potpredsednik Vlade, ne bi se vraćao u "brlog"...

Miodrag Isakov, potpredsednik Vlade Srbije u vreme DOS, tvrdi za Danas da "nema nameru da se vraća ponovo u taj brlog“ i da se bavi politikom "u tako prljavim uslovima, kao što je danas slučaj“.

- Imao sam u poslednje vreme dve, tri različite ponude, i to da budem u vrhu rukovodstva dotičnih partija. Ali, rekao sam im sledeće - u ovim uslovima, neću. Spreman sam da dižem revoluciju, jedino to. Ali, nemam s kim ovde to da sprovedem. Neohodno je radikalno menjati sistem, izvesti i provesti duboke reforme - ističe Isakov.

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i bivši lider G17 plus Miroljub Labus nije želeo ni da komentariše navode pojedinih medija o njegovom eventualnom prelasku u SNS. Lider naprednjaka Tomislav Nikolić je tu mogućnost takođe demantovao.


Jožef Kasa, potpredsednik vlade u vreme DOS, isključen je nedavno iz saveza vojvođanskih Mađara, stranke čiji je bio osnivač i dugogodišnji lider, i sada je blizak sa DS. Ipak, formalno im se nije priključio.

Bivšeg premijera Zorana Živkovića zvali i da bude lider nekih stranaka

Zoran Živković, bivši premijer i žestok kritičar DS, stranke čiji je i dalje član, naglašava za "Danas" da je u poslednje vreme primio nekoliko ponuda da bude lider stranaka koje su nekada imale pristojnu podršku birača sa snažnim uticajem u parlamentu, a danas su spale “na niske grane“.

- Imao sam ponudu da budem predsednik tih, danas malih, stranaka. Međutim, ko god da me zna, preko medija ili lično, zna da bi to bilo besmisleno. Jedina stranka u kojoj sam bio i u kojoj ću ostati, bez obzira što se ne slažem s mnogim stvarima unutar nje, je DS. Ne pada mi na pamet da napuštam demokrate. Oni imaju program koji me inspiriše da politički delujem. LDP sigurno nije opcija o kojoj razmišljam, kao i nijedna druga stranka. Smatram da je za normalnog čoveka jedna stranka tokom života sasvim dovoljna - poručuje Zoran Živković.

Nebojša Čović se, na primer, potpuno se posveti biznisu i sportu ali, s obzirom na iskustvo i temperament, teško je zamisliti da je odlučio da se poliitčki zauvek penzioniše.

Milan Parivodić, bivši ministar u Koštuničinoj vladi, i dalje je zvanično član DSS, ali se potpuno marginalizovao i predvodi nevladinu organizaciju Moja Srbija.

Dušan Mihajlović, bivši ministar policije, svakako u javnosti nije popularan, ali kao “savetnik iz senke“ mnogima bi, posebno u opoziciji, mogao biti koristan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online