Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 12.01.2016.
05:00
Đ. Barović - Vesti A

Borbena moć u fotošopu

Najava načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića o naoružavanju i modernizaciji Vojske Srbije, po mišljenju vojnog analitičara Aleksandra Radića je samo novo fotošopiranje srpske stvarnosti.

A. Čukić - Vesti
Iz čeg aćemo pucati: Aleksandar Radić

- Priča o uvođenju haubica "nora" ili oklopnih vozila "lazar" u naoružanje Vojske Srbije je obmana. Tačno je da je "nora" već prodata u Mjanmar, Bangladeš i Keniju, ali je to oruđe u kalibru od 155 milimetara za koji naše fabrike tek treba da stvore stok municije.

Znači, nemamo municiju za "noru"?
- Za taj kalibar smo koristili projektile sa američkih haubica koje smo dobijali iz vojne pomoći, ali one su povučene iz naoružanja kao zastarele. Dakle, jasno je iz čega ćemo pucati.

A "lazar"?
- U razvoju "lazara" zaista učestvuje Vojska, ali to vozilo još nije došlo do faze prototipa, a prototip je onaj prvi primerak koji ide na ispitivanje. O naoružanju Vojske Srbije trenutno imamo samo "slike" i obećanja koja, sa jedne strane dolaze iz redova grupe ljudi koja je ranije u SDPR vodila projekte za izvoz, a sa druge - iz interesa Srpske napredne stranke. To je i metaforično i praktično fotošopiranje stvarnosti.

Ništa bez eskadrile

Obećani su i borbeni avioni?
- Tek 2014. godine smo saznali da od toga nema ništa, a pritom, stalno se govorilo kako će Srbija nabaviti "manju količinu" tih aviona. U naoružanju svake vojske, ma koliko imala, ne postoji opcija "i imamo i nemamo". Tako je i za avione. Minimalna organizacijska količina sa kojom ratno vazduhoplovstvo može da organizuje obuku i osposobljava svoj kadar je eksadrila, a ona broji 12 ili 14 aviona.

Na šta konkretno mislite?
- Vučić je za Božić, na TV Pinku pokazivao samo fotošop fotografije koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću, jer su ta sredstva daleko od trenutka kada mogu da uđu u naoružanje.
Iz budžeta Srbije za ovu godinu vidi se da će polovina novca Vojske otići za nabavku samo jednog helikoptera - Mi 17 V5. To je sve.

Valjda dva helikoptera, tako je dogovoreno 5. septembra u Moskvi?
- E sad sledi i najlepši deo fotošopirane stvarnosti. Od državnog sekretara u Ministarstvu odbrane smo čuli da će jedan helikopter kupiti Vojska, a drugi država. Tako smo saznali da nabavka vojne tehnike može da bude posao i vojske, ali i države, samo što mi nije jasno u čemu je razlika između države i vojske.

Kako je to moguće?
- Istina je da je planirano da oba helikoptera kupi jedna druga organizacija, a kada je to propalo, niko nije smeo da kaže zašto je taj dogovor propao, pa nas sada lažu. Pošto se već "utrkujemo" i poredimo sa Hrvatima, istine radi, hrvatsko Ratno vazduhoplovstvo već ima 24 helikoptera koji Srbija kupuje od 2012. godine.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 12.01.2016. 06:30
Nije sve onako kako neko želi da prikaže pa i ovaj komentar nato plaćenika koji misli da sve što je nato pa makar to bilo i njihovo go-wno je slatko. Neka on jede to njihovo a nama natonaci-sti nisu potrebni
Utorak 12.01.2016. 06:47
Koliko ovaj nato plaćenik nije obavešten govori činjenica da i ne zna koji je NORA kalibar. NORA je kalibra 152 mm. Širenje dezinformacija i laži od strane ovog nato plaćenika su dobro poznate nama koji smo ratovali dok je on sedeo u toplom i smišljao kako će da ogovara vojsku .
Utorak 12.01.2016. 07:07
Što se tiče municije 155mm neka natoplaćenik ne brine ima je dovoljno a to što on misli da ono što on ne zna da toga nema grdno se prevario. Ko je on da se njemu kaže čega ima a čega nema. Neka ide da broji koliko kukuruza im u kukuruzištu. Samozvani vojni komentator bez znanja. Pomislio je ako je jednom negde ušao u kasarnu da mu je to preporuka kako se razume u vojsku. Ne zna razliku između poljske kuhinje i VBR . Hrvatsku dobro poznaje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online