Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.11.2015.
17:12
Tanjug A

Stoltenberg pohvalio i Srbiju i Vučića: NATO je ponosan na vas

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pohvalio je u petak Srbiju zato što je predvodnik u regionu koji promoviše stabilnost i mir, i izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa Srbije sa NATO alijansom.

Tanjug
Stoltenberg i Vučić na FPN-u

On je, obraćajući se studentima na Fakultetu političkih nauka, gde je bio s premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao da je bilo zverstava i ratova 90-ih, ali da ne želi da se to dešava više na ovim prostorima.

Poručio je da je ponosan što je u Vučićevom društvu, jer on, kako je rekao, pokazuje hrabrost, ličnu spremnost i posvećenost da razvije Srbiju, da je usmerava ka članstvu u EU, ali i u pravcu razvoja saradnje sa NATO.

Istovremeno, kako je objasnio, shvata da je NATO "kontroverzan u Srbiji" i da ima različitih stavova kada je reč o toj alijansi.

- Naravno, to je vezano za veliki broj pitanja, ali jedno je i vazdušna NATO kampanja iz 1999. godine - pomenuo je Stoltenberg i istakao da ta akcija nikada nije bila "uperena protiv naroda Srbije, već je bila usredsređena na neprihvatljivo ponašanje vlasti u Srbiji, koje je osudila i međunarodna  zajednica".

Stoltenberg izrazio saučešće žrtvama bombardovanja

To je, dodao je, dovelo i do niza godina sukoba, gde se, prema njegovim rečima, "NATO potrudio da izbegne i spreči gubitak nevinih života".

- Naš je cilj bio da se spreči gubitak nevinih života, ali znamo da je do toga i ovako došlo. Te godine je bilo gubitaka i to je tragedija. Žao mi je zbog toga i nudim svoje najdublje saučešće porodicama koje su izgubile najbliže i voljene - rekao je Stoltenberg.

Tanjug
Stoltenberg: Izražavam najdublje saučešće porodicama nastradalih tokom NATO operacije

Pozvao Vučića u sedište NATO-a

On je poručio da je sada je vreme da se gleda u budućnost, da se razvija na bolji način saradnja Srbije i NATO.

- Radimo na tome da razvijemo političku saradnju. Pa sam pozvao premijera da poseti NATO u sedištu u Briselu - rekao je on i dodao da je potencijal za saradnju veliki.

On je podsetio da NATO već obučava srpske vojnike koji učestvuju u vežbama alijanse.

- Premijer je sad već počeo da pregovara oko cene 70-80 odsto, dogovorićemo se - rekao je Stoltenberg.

Ja sam u voljenom gradu detinjstva

Govoreći o saradnji Stoltenberg je naveo da je ona potrebna i u vezi s izbegličkom krizom, ali i prilikom uništvanje viška municije.

- Želimo da sarađujemo u velikom broju praktičnih oblasti i da unapredimo saradnju, to je način na koji se bavimo stabilnošću - rekao je on.

Podsetio je da je NATO savez 28 demokratskih države u Severnoj Americi i Evropi, da zna da Srbija ne želi članstvo, da je to na nama da odlučimo, ali i da je prostor za saradnju tu i ako želimo da budemo neutralni, izrazivši zadovoljstvo što lično može da doprinese još bližoj saradnji NATO i Srbije.

- Drago mi je da su ovde premijer i druge zvanice i da sam i ja ponovo u svom voljenom gradu detinjstva - Beogradu - naveo je Stoltenberg.

POVEZANE VESTI

Petak 20.11.2015. 20:20
Vaša hvala i izvenjenje nam nije potrebno.Šta ste imali da kažete kazali ste 1999 a sad put pod noge,da vas više ne vidimo zlikkovci.
Petak 20.11.2015. 17:31
Na zapadu prostitutke moraju i porez na zaradu da placaju, demokratski i legalno. Kada ce vucic i to da uvede u Srbiju??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online