Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 16.11.2015.
08:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Čistka u Hramu Svetog Save

Spomen-hramom Svetog Save u Beogradu i novom svešteničkom postavom od sada rukovodi vladika toplički Arsenije (Glavčić), inače vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja.

A. Čukić
Oskrnavili ime sveca: Hram Svetog Save

Patrijarh je, kako se spekuliše, zbog sumnji u finansijske mahinacije, izvršio rokadu sveštenoslužitelja. U druge crkve na široj teritoriji Beograda premešteni su svi sveštenici, đakoni i crkvenjaci, a u Hram Svetog Save na službu došli su sveštenoslužitelji iz raznih beogradskih parohija: jedan iz Zemun Polja, drugi iz Nikolajevske zemunske crkve, treći iz bogomolje sa Novog groblja, a četvrti iz bežanijske crkve Svetog Vasilija Ostroškog.

Tvrda struja: Osveta ekumenista

S obzirom na to da u kliru SPC odavno postoji podela na revnitelje - tradicionaliste i novotarce - ekumeniste, ovi prvi smatraju da su, radi daljeg približavanja Vatikanu, čistkom u svetosavskom hramu uklonjeni revnitelji i dovedeni novotarci.
I da je to učinjeno pod plaštom navodnih finansijskih malverzacija. Tradicionalisti, kako se pronosi internetom, ironično primećuju da će zvuci "glokenšpila" (crkvenih zvona u hramu) učiniti prijatniji boravak ekumenistima. Dovođenjem novih paroha nezadovoljni su i pojedini vernici, jer smatraju da su najureni čestiti i pošteni popovi. Neki parohijani su bučno negodovali i tokom liturgije dok je sa novopostavljenim parosima služio vladika Arsenije.

Među novopostavljenima je, kako saznajemo, sveštenik Vukašin Milićević, sin bivše julovke Leposave Milićević koja je u doba Miloševićeve vladavine bila ministarka zdravlja i vera.
Jedino je ostao dosadašnji starešina, prota Radivoje Panić, koji se leči od teških posledica letošnje saobraćajne nesreće u kojoj je izgubio ženu, sina i ćerku.

- Vladika Arsenije je odlično rešenje. Patrijarhov je čovek od velikog poverenja i striktno će kontrolisati rad parohijskog sveštenstva. Monah je, u celosti posvećen Crkvi, zavešće red i disciplinu. Osim toga, njegove monaške potrebe su skromne u odnosu na porodične sveštenike koji školuju decu, te imaju ljudsku želju da što bolje materijalno zbrinu potomstvo, ali i sebe za starost, pa se nije lako odupreti iskušenjima - kažu u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj.

Sumnjiva i gradnja?

Podsećanja radi, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije (Durić) je krajem 2009. godine, kao član tadašnjeg saziva Sinoda, detaljno proveravao finansijsko poslovanje Patrijaršijskog upravnog odbora, a početkom 2010. istim poslom se bavio i u Hramu Svetog Save.
Epilog je bio smena ondašnjeg predsednika pomenutog odbora i starešine svetosavskog hrama. Pošto su se tad u javnosti pronosile sumnje i u finansijske malverzacije u vezi sa gradnjom hrama, protoneimar Vojislav Milovanović je ukazivao da "ne treba identifikovati poslovanje postojeće parohijske (male) crkve Svetog Save, koja barata sa kešom, sa sredstvima za izgradnju Hrama koja idu preko virmana". Pojašnjavao je takođe da je gradnja Hrama Svetog Save "u nadležnosti Sinoda, a parohijska crkva Svetog Save je u smislu materijalno finansijskog poslovanja pod Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom i ona ima svoje revizorske službe koje po parohijama kontrolišu poslovanje sa gotovinom".

Ovo je najradikalnija, ali nije prva čistka u Hramu Svetog Save, koja se vrši zbog sumnji u novčane ili druge zloupotrebe.

- Prethodna rokada se dogodila pre pet godina, a bilo ih je i ranije, u vreme patrijarha Pavla. Vračar je u užem gradskom jezgru, nastanjen je bogatim porodicama, ali i starcima među kojima mnoge novčano pomaže potomstvo iz inostranstva. Sveštenici to znaju, jer po kućama svete vodicu ili režu slavski kolač. I iskušenja su velika. Ne samo zbog toga što se u crkvenu kasu sliva znatna svota novca od vernika, već i zato što su parosi u dodatnom iskušenju da usamljenim starcima ponude ugovor o doživotnoj brizi i za uzvrat da im ostanu njihovi stanovi, a da potomci o tome ne budu ni konsultovani ni obavešteni - kažu naši izvori.

Oni dodaju da su ovakvi slučajevi poznati odavno, ne samo u Beogradu već i u unutrašnjosti Srbije.

- Takvi, kao i mnogi drugi problemi su znani patrijarhu. Od kad je 2010. godine stupio na tron, patrijarh je rešio da korak po korak zavede red u celoj SPC. Počev od smene pojedinih episkopa pa do parohijskih sveštenika i đakona - napominju u srpskom episkopatu.

Ponedeljak 16.11.2015. 08:52
Ocito ni crkva nije imuna na podele kao sto nije imun ni Srpski naarod . Da li u ovoj prici ima i podmetanja i ko to radi i zbog cega saznacemo brze nego sto mlslimo .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online