Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2015.
17:10
Tanjug A

"Vraćanje veronauke veliki događaj. Još da ga uvedu kao obavezni predmet..."

Vraćanje veronauke u obrazovni sistem je veliki događaj, izjavio je patrijarh srpski Irinej na promociji knjige "Vraćanje verske nastave u obrazovni sistem Srbije" protojereja - stavrofora Milana D. Jankovića ocenjujući da je sada vreme za drugi korak - da se veronauka učini obaveznim predmetom.

Tanjug
Sad sve zavisi od države: Patrijarh Irinej

- To je bio veliki datum, događaj, isto kao što je bio veliki događaj i onda kada je veronauka ukinuta - rekao je patrijarh dodajući da je knjiga vredna jer se kroz nju vidi kako je veronauka posle mnogo godina, jednoumlja, vraćena u naše škole.

Patrijarh je istakao i da otac Janković ima veliku zaslugu jer je osvetlio trenutke kada je to pitanje rešeno ''u korist crkve i vaspitanja naše dece''. Kako je naveo, Janković je u vidu jedne knjige dokazao taj odlučujući, veliki korak koji i sada uživamo.

- Otac Mića ima smisla da radi sa arhivom i taj smisao je došao do potpunog izražaja. Sve ono što je vezano u tom vremenu za veronauku odlično je izloženo u ovoj knjizi' - rekao je patrijarh.

On je, međutim, istakao da sada pred državnom vlašću i vrhom Srbije stoji drugi deo koraka, a to je da se veronauka učini obaveznim predmetom.

- Mislim da je nastalo vreme da se o tome danas i sada može govoriti, da se učini redovnim predmetom, da se ocenjuje kao nekada - rekao je patrijarh dodajući da će se time poboljšati kvalitet nastave, a katihete obavezati da taj predmet ozbiljnije shvate.

Vladika bački Irinej, kome je uručena ikona za trud uložen u vraćanje veronauke u škole, rekao da je čin vraćanja verske nastave od višestrukog značaja jer je ona nezakonito i antidemokratski izbačena. On je ukazao i na značaj pokojnog premijera Zorana Đinđića na uvođenje verske nastave u škole navodeći da je veronauka donela samo dobro društvo u celini. 

Navodeći da je Pedagoški muzej, muzej srpskog obrazovanja koji će iduće godine obeližiti 120 godina postojanja i rada na čuvanju i prezentovanju pedagoških svedocanstava, direktor muzeja Božidar Zejak ocenio je da smo se ''vratili korenima, našoj reči''.

- Naša školska mladež danas zna da rec beše od Boga i da Bog beše reč i da je ta reč ljubav, svetlost, znanje, pravednost, lepota i da svi tragamo za tom moćnom rečju. To traganje nikada neće prestati - rekao je Zejak.

Na konferenciji je rečeno da je veronauka uvedena u osnovne i srednje škole 2001/2002 školske godine.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online