Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.10.2015.
03:48
M. T. - Vesti A

U otadžbinu letom do Niša

Poslednjih nekoliko meseci niški aerodrom "Konstantin Veliki", pored beogradskog, jedini u Srbiji beleži izuzetno dobre rezultate. Uvođenje linija iz Bazela u Švajcarskoj i Malmea u Švedskoj u saradnji sa Aviokompanijom Viz er, oživelo je nišku vazdušnu luku, što je uslovilo i povećano interesovanje ne samo dijaspore, nego i stanovnika celog juga i jugoistoka Srbije za putovanja avionom u svet.

Fonet/Vlada Srbije
Ministarka Zorana Mihajlović svečano je u julu 2014. godine otvorila renovirani aerodrom u Nišu

Kancelarija za dijasporu grada Niša zbog toga je tokom septembra sprovela veoma zanimljivu anketu sa putnicima sa niškog aerodroma u kojoj je učestvovalo oko 600 građana Srbije i koji su, uz zadovoljstvo kvalitetom saobraćaja i uslugama kompanije Viz er i na aerodromu izrazili očekivanja da će uskoro avioni leteti i do drugih evropskih metropola.

- Koristeći letove za Bazel tek svaki sedmi stanovnik iz ovog dela Srbije, ali i Srbi koji žive i rade u zemljama Zapadne Evrope, ovaj grad u Švajcarskoj navodi kao krajnje odredište putovanja. Svi ostali, ili oko 85 odsto njih, koriste ovu liniju da bi pod povoljnim uslovima stigli ne samo do ostalih gradova u Švajcarskoj kakvi su Cirih, Lozana ili Lucern, već i do gradova u Francuskoj, Nemačkoj ili na severu Italije, blizu švajcarske granice, i koji su sa Bazelom povezani dobrim drumskim i železničkim, ali i avio-saobraćajem - kaže za "Vesti" šef Kancelarije za dijasporu u Nišu Bojana Pejčić.

Još zanimljivija saznanja dobijena su u anketi sa putnicima na liniji Niš-Malme-Niš, ističu u Kancelariji za dijasporu.

- Za nas su potpuno neočekivana saznanja koja smo dobili od naših ljudi iz dijaspore i njihovih rođaka u Srbiji. Naime, 25 odsto putnika kao finalnu destinaciju navodi Malme, a ostali ovu liniju koriste da od ovog švedskog grada nastave za Stokholm, Geteborg ili Helsinborg i, što je od posebnog značaja, za Kopenhagen u Danskoj, Oslo u Norveškoj. Upravo je ova anketa pokazala da je najviše zainteresovanih za avio-saobraćaj iz Niša i ovog dela Srbije za otvaranje novih avio-linija sa "Konstantina Velikog" do Minhena, Frankfurta i Hamburga u Nemačkoj, do Pariza, Liona ili Marselja u Francuskoj, ali i do velikog broja gradova u skandinavskim zemljama - navodi Bojana Pejčić.

Kancelarija za saradnju sa dijasporom sprovela je ovu anketu kako bi se pomoglo i aerodromu, ali još više stanovnicima Srbije koji žele da putuju do rođaka i prijatelja u Evropi i, svakako, za naše ljude iz dijaspore.

Prednjače putnici iz dijaspore

U prva tri meseca organizovanja letova od Niša do Bazela i Malmea 55 odsto putnika bilo je iz reda Srba u dijaspori, dok su među 45 odsto ostalih turisti, rodbina i prijatelji onih koji žive u inostranstvu, ili biznismeni koji su poslovno povezani sa privrednicima i firmama u gradovima na jugu i jugoistoku Srbije. Zanimljivo je da je oko tri procenta putnika na letovima iz Niša bilo iz Makedonije i Bugarske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online