Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.08.2015.
19:43
Tanjug A

Tači poručio Dačiću u UN: Albanci su većina, ako počnete rat izgubili ste

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači poručio je u petak na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da se srpska administracija, vojska i policija na KiM nikada neće vratiti i daje srpski san završen. “Ako pokrenete rat izgubićete”, rekao je Tači.

Fonet/UN foto
Hašim tači kao baba o uštipcima: Dačić o uništenim ikonama, on o ratu

Tači je u SB UN pozvao članice tog tela da podrže zahtev Kosova za članstvo u Uneskou i Interpolu, dodavši da je pokušaj Srbije da to blokira u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

- Čuo sam oštre reči Dačića. Razumem da je on u predizbornoj kampanji, ali dijalog Beograda i Prištine se nastavlja. Sledeće nedelje srešćemo se u Briselu i nadam se da ćemo dogovoriti važne dogovore - o telekomunikacijama, energetici, ZSO - rekao je Tači u Njujorku.

Osvrćući se na izlaganje šefa srpske diplomatije Tači je rekao da su Albanci uvek bili većina na Kosovu i da Dačić mora da shvati da se srpska administracija, vojska i policija nikad neće vratiti.

- Vaš san je završen jednom za svagda, ako pokrenete rat izgubićete - rekao je on.

Za mapu sa srpskim kulturnim nasleđem na Kosovu i onim što je uništeno, o kojoj je govorio Dačić, Tači je rekao da je to "propagandna brošura" i očajnički čin, kao i da su srpske snage uništile preko 300 verskih objekata na Kosovu.

Tači je rekao da je srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu bezbedno. On je pozvao članice SB UN da posete Kosovo i uvere se u to.

Pre Tačija Savetu bezbednosti obratio se srpski ministar Ivica Dačić koji je poručio da za Srbiju nisu prihvatljivi zahtevi i nastojanja Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija kao što su Unesko i Interpol.

On je rekao Dačić je rekao da “ako i kada dođe vreme, pitanja ovog tipa treba da budu predmet dijaloga između Begrada i Prištine".

Ističući da Srbija osuđuje svako skrnavljenje verskih objekata bilo koje vere, Dačić je ukazao da uništavanje kulturne i verske baštine na Bliskom istoku od strane ID nailazi na oštru osudu svuda u svetu kao akt terorizma, dok oni koji skrnave i uništavaju srpsku kulturnu baštinu na Kosovu traže članstvo u UNESKO-u uz tapšanje po leđima kao gest nagrade.

Kako je naveo, od juna 1999. godine do danas, 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno-istorijskih spomenika, bili su mete napada. Od njih čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju.

Dačić je istakao da su napadi na srpsku baštinu napadi na identitet Srba i imaju direktan uticaj na njihov osećaj prihvaćenosti u lokalnoj sredini i deo su procesa menjanja istorijskih činjenica u cillju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije Kosova i Metohije. Dačić je pored izlaganja priložio i slike uništene srpske kulturne baštine.

POVEZANE VESTI

Petak 21.08.2015. 23:09
Сачекај друго полувреме када будеш трчао преко Кошара у твоју албанију.
Sreda 07.10.2015. 16:42
Ovaj nepismeni čoban, kji je igrom slučaja na funkciji kojoj jeste je zaboravio da postoje video zapisi na koji način su divljaci uništavali vjerske objekte ! Zaboravio je da su manjina u Srbiji, a postali većina na KiM naseljavanjem albanaca iz albanije ! Kada je Sloba tražio da se provjeri, gdje je ko rođen, naravno, ameri nisu pristali ! Oteto, prokleto, ali VRATIT će mo se kad tad !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online