Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.07.2015.
11:47
Tanjug A

"Srbi da bojkotuju bečke izbore i pripreme svoju listu"

Predsednik Srpsko-austrijskog društva Marko Stijaković pozvao je Srbe na bojkot pokrajinskih izbora u Beču, zakazanim za 11.oktobra.

Vesti
Sve učiniti za bolju budućnost Srba u Austriji: Marko Stijaković

- Izvesno da ni ovaj put niti jedan Srbin neće biti na izbornim listama postojećih partija sa šansom za ulazak u gradsku i pokrajinsku skupštinu - naveo je Stijaković u saopštenju i najavio za jesen pripreme nezavisne srpske platforme koja će pripremati okvir za buduće političko delovanje Srba u Austriji.

- Pozivam sve Srbe i Srpkinje u Beču da bojkotuju pokrajinske izbore u tom gradu, pošto nema nijednog Srbina koji bi bio na izglednom mestu stranačkih izbornih lista. Samo tako možemo da pokažemo koliko naši glasovi vrede i da nas niko više ne može manipulisati: ni lovci na glasove, ni obećanja nekih stranaka, danas vrede samo dela. A na delima se, nažalost, još nijedna stranka nije pokazala - istakao je Stijaković u saopštenju reagujući na najavu kandidature "turske liste" na predstojećim izborima.

Vreme za novu Austriju

Stijaković je ocenio da je vreme za novu Austriju sa novim Austrijancima.

- Godinama smo se angažovali u raznim stankama, a rezultat je uvek bio isti - niko od nas nije bio niti viđen, niti podržan, kao pripadnik velike grupacije sa potencijalom za budućnost. Tako da je turski potez logična posledica koju i Srbi treba da slede. Srbima u Austriji je potrebna Austija koja je "ogledalo društva" u kojoj svi građani mogu ravnopravno da učestvuju u društvenom radu.

On je najavio da će, posle letnjih odmora, prva aktivnost Srpsko-austrijskog društva biti priprema nezavisne srpske platforme koja će pripremiti okvir za buduće političko delovanje Srba u Austriji.

- Kao platforma nećemo biti spremni da nastupimo na izborima u oktobru ali ćemo uticati na izborni proces i preduzeti sve potrebne mere da budemo spremni za naredne izbore i bolju budućnost Srba u Austriji - poručuje Stijaković.

On je ukazao da je vest o turskoj listi, koja će se kandidovati na bečkim izborima, ovih dana izazvala burnu debatu u kojoj stranke poput FPO I OVP taj potez Turaka nazivaju "skandaloznim" i zloupotrebom gostoprimstva.

Dok se većina građana Austrije slaže da je to neumeren potez i da to ne sme da se desi, stručnjaci i politički analitičari ocenjuju da bi takav potez najviše naškodio vladajućoj Socijaldemokratskoj stranci (SPO), ukazao je Stijaković.

- Na moje pitanje da li bi gradska opozicija bila i protiv jedne eventualne srpske liste nisam dobio odgovor, već sam hrpu dopisa ljudi koji pozdravljaju tu ideju i nekoliko čudnih obrazloženja zašto Austriji ne trebaju "etničke izborne liste" - naveo je Stijaković.

On je kao činjenicu naveo "da su Austrijanci srpskog porekla do danas bili pasivni u pogledu na strančke aktivnosti, a isto tako je činjenica da su oni koji su pokušavali bili postavljeni na zadnja mesta izbornih lista, kao lovci na migrantske glasove bez ikakve mogućnosti da budu izabrani i zaboravljeni posle izbora".

- Sve austrijske stranke su propustile priliku da integrišu predstavnike najvećih migranstkih grupacija u svoje redove i tako obogate svoje stranke i uključe migrante u političke procese - kritikuje Stijaković.

Dok Turci uzimaju svoju sudbinu u svoje ruke, Srbi još uvek razmišljaju i čekaju da ih neko pozove, a oni koji su pozvani kao "lovci na srpske glasove" nalaze se na mestima na kojima je prolaz nemoguć, naveo je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.07.2015. 12:01
Ово је одличан план , желим пуно успеха и да успете у вашим намерама. Било би добро да то схвате и Срби у Србији. Ако се овако настави ускоро ће један или једна " избеглица са севера африке " бити председник Србије. Мислите о томе ако већ држава не мисли.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online