Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Sreda 24.06.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Podmuklo udaranje u leđa Srbije

Britansku rezoluciju o Srebrenici podržala je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, a prema saznanjima "Vesti" iz izvora u Vladi Srbije, ministri kulture Predrag Tasovac i prosvete Srđan Verbić bili su uzdržani prilikom izjašnjavanja koje je od njih o tom dokumentu, pripremljenom za UN, zatražio premijer Aleksandar Vučić.

Tanjug
Na različitom kursu (sleva): Ivan Tasovac, Aleksandar Antić i Srđan Verbić

Vučić je, kako se nezvanično čulo, tražio od svih ministara da se pojedinačno izjasne da bi na kraju izneo svoj stav.

Tako se pokazalo da u trenutku kad javnost zvoni na uzbunu zbog dokumenta koji bi ostavio trajni žig na srpskom narodu, u Vučićevom kabinetu ima i sasvim suprotnih mišljenja.
Mihajlovićeva je, kaže naš izvor, otvoreno rekla da je za rezoluciju, dok Tasovac i Verbić nisu hteli da izjasne.

Tako je tekst britanske rezolucije, posle podela u javnosti, proizveo i nejedinstvo u samoj srpskoj vlasti.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za "Vesti" da su i do njega došle priče kako je troje ili četvoro članova Vlade ili podržalo ili se nije ogradilo od nacrta britanskog dokumenta.

- Rezolucija o Srebrenici je kvislinška demonstracija i direktan udar na Republiku Srpsku, pa ako bi je prihvatili, to bi značilo da je Srbija za ukidanje Srpske. Zato niko, a naročito ljudi iz vlasti ne smeju ni da pomisle da se solidarišu sa takvim tekstom - ukazuje Anđelković za "Vesti".

On kao jedino logičan sled u ovoj situaciji vidi sve članove Vlade Srbije iza stava da tekst rezolucije ne sme da zaživi kroz Ujedinjene nacije.

- Mnogi se, međutim, kandiduju za neku svoju buduću ulogu u zemlji i veruju da je u kadriranju presudni faktor Zapad. Zato im je izgleda važnije da budu u milosti stranaca, nego onih koji sada vode srpsku politiku - zaključio je Anđelković.

Ako je iza kulisa i bilo razmimoilaženja, na svetlost dana izašao je jedinstveni stav Vlade Srbije izrečen u pismu članicama SB UN, u kome Beograd ističe da je Srbija s iznenađenjem dočekala Nacrt teksta rezolucije jer smatra da nasleđe prošlosti ne sme da bude prepreka zajedničkoj budućnosti.

- Srbija ne razume smisao i cilj rezolucije koja bi uticala na destabilizaciju u regionu, ali i destabilizaciju političkih odnosa u samoj Republici Srbiji - navedeno je u pismu u kojem se naglašava da bilo kakva rezolucija neće doprineti pomirenju u regionu, nego će, naprotiv, izazvati tenzije, trvenja i dodatno ga destabilizovati.

Beograd ipak traži veto?

Srpskim političkim krugovima struji informacija da je Beograd od Moskve već neformalno tražio da uloži veto na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navodno je spremno da uputiti i formalan zahtev. Inače, iz Beograda je u Njujork otišlo pismo adresirano na stalne članice Saveta bezbednosti - SAD, Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu u kome se navodi:
- Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i čvrsto je uverena da naša sećanja i aktivnosti, čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi, treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusedstva.

Fatalna greška

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da bi išla u Srebrenicu sa premijerom zato što Vlada poštuje i svoje i tuđe žrtve i sve radi sa ciljem pomirenja u regionu, bez obzira na prepreke na koje nailazi. Upitan da oceni njenu izjavu, Anđelković kaže da ministarka "ako želi može da ide, ali da niko iz vlasti ne sme da podrži rezoluciju o genocidu".

- Odlazak u Srebrenicu 11. jula nije od presudnog značaja, ali prihvatanje rezolucije jeste fatalan - tumači ovaj analitičar.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.06.2015. 18:31
Podmuklo udaranje u leđa Srbije je počelo 5 oktobra 2000.god. dali sam bio u pravu braćo i sestre Srbi kada sam vam pričao da su DOS i OTPOR plaćenici Vašingtona .Eeee vi meni niste verovali već ste glasali za DOS a RADIKALIMA ste okrenuli leđa .Bog vas je kaznio .Bio sam u zatvor 12 godina a vi braćo i sestre niste hteli da izlazite na ulice da tražite moje oslobađanje.Ja ne prihvaćam rezoluciju Srebrnice .Braćo Srbi dođite na Vidovdan u Beogradu da skinemo pedeere i kuurve SNS .
Sreda 24.06.2015. 18:17
Sada se i javno zna ko su pravi a ko prikriveni placenici zapada! Ima ih jos, ali bitniji su ovi glavni!
Sreda 24.06.2015. 20:20
нама гамад шета пашалуком а ми "бринемо" о оградама, Русији, масонима, хрватима и сл. ? Ова гамад је на пушкомет, фали само новца... петина од годишњих девизних дознака дели нас од слободе.... можда и мање....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online