Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 01.06.2015.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

SPC trguje Stepincem!

Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je da prihvati dijalog s Rimokatoličkom crkvom povodom namere da Vatikan kanonizuje kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca!

A. Čukić
Prihvatili razgovor sa rimokatoličkom crkvom: Sabor Srpske pravoslavne crkve

Za predsednika Komisije SPC za dijalog sa Biskupskom konferencijom Hrvatske imenovan je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić), dok je episkop slavonski Jovan (Ćulibrk), predsednik saborskog Odbora za Jasenovac, dobio zadatak da napiše izveštaj o Stepincu.

- Dobro je što je SPC prihvatila predlog pape Franje za dijalog, ali je loše što se sve spustilo na razgovore samo s Hrvatskom. SPC nema šta da razgovora o Stepincu sa Biskupskom konferencijom Hrvatske, jer ga Hrvati ne proglašavaju svecem. Dijalog treba da se vodi sa Vatikanom koji je Stepinca već beatifikovao, a sad namerava i da ga kanonizuje - izjavio je za "Vesti" istoričar Veljko Đurić-Mišina.

Sinod SPC će, po nalogu Sabora, formirati komisiju i diskutovaće se o Stepinčevoj ulozi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, a u kontekstu srpsko-hrvatskih odnosa u 20. veku.

- U toj komisiji, a to sam već ukazivao vrhu SPC, neizostavno treba da budu i istoričari, posebno eksperti za pomenuti istorijski period, a ne samo crkveni visokodostojnici - napominje naš sagovornik.

Povodom Stepinčeve kanonizacije po drugi put ove godine s patrijarhom srpskim Irinejom (Gavrilovićem) i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem prošle nedelje je u Beogradu poverljive razgovore vodio i kardinal Kurt Koh, predsednik Papskog veća za unapređenje jedinstva hrišćana.

Za najnovije teze da je Stepinac spasavao Srbe od ustaškog noža i da je pred kraj Drugog svetskog rata Amerikancima otkrio položaje Nemaca i ustaša oko Zagreba, Veljko Đurić-Mišina kaže da bi, ako je to istina, Rimokatolička crkva i Hrvatska takva dokumenta odavno prezentovali.

- Ako Vatikan ili Zagreb imaju crno na belo takvu dokumentovanu arhivsku građu, zašto je ne obelodane barem sada, dok vode kampanju za Stepinčevu kanonizaciju? Mnoga druga dokumenta govore suprotno o tome ko je i šta je bio Alojzije Stepinac. Tu je, između ostalog, i svedočenje Austrijanke Dijane Budisavljević, koja je od ustaške kame i iz Pavelićevih logora spasavala srpsku decu. Ona je odavno posvedočila da se u to vreme za pomoć obraćala i Stepincu, ali da je on nije udostojio čak ni odgovora - podseća Mišina.

Stepinčevoj kanonizaciji protive se i SPC i državni vrh Srbije. Predsednik Nikolić je poručio Vatikanu da odustane od takvog poduhvata, jer bi to, kako je ocenio, narušilo sve dosad urađeno na poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske. Stepinca je papa Jovan Pavle Drugi 1998. uvrstio u red blaženih, što je u katolicizmu na korak do sveca.

Bio srpski vojnik

Alojzije Stepinac je pred kraj Prvog svetskog rata bio srpski vojnik, a na početku Drugog nalazio se na poziciji čelnika "Crkve u Hrvata". Tokom ustaške NDH bio je blizak Anti Paveliću, ne samo kao nadbiskup, već i kao vojni vikar i član Hrvatskog sabora. Otuda su ga mnogi jugoslovenski i strani istoričari smatrali za duhovnog oca "Endehazije", u kojoj je ubijeno oko milion ljudi, od kojih je najveći broj Srba. U oktobru 1946. Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada i na gubitak političkih i građanskih prava zbog saradnje sa ustašama i okupatorom. Proveo je pet godina u zatvoru Lepoglava, a 1951. je prebačen u kućni pritvor u rodnom Krašiću nedaleko od Zagreba gde je i umro 1960. godine.

 

 

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.06.2015. 19:53
sve vise mi se gade ovi iz Spca_a
Ponedeljak 01.06.2015. 20:11
U šta se pretvori SPC.Dali to oni priznaju i zvanično srrpskog koljača za svetca.Kakvo pogadjanje i nagadjanje.Sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online