Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.05.2015.
07:49

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Filareta nije spasao ni Dačić

Burna smena episkopa kanadskog Georgija i mileševskog Filareta dovela je do filmskog obrta u Saboru SPC, posebno u Filaretovom slučaju. Spekuliše se da su se za njega kod patrijarha Irineja založili šef diplomatije Ivica Dačić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Episkop mileševski je poznat po dobrim vezama sa socijalistima i radikalima, ali i sa Novom Srbijom i pokretom Dveri.

A. Čukić
(Ne)Zaslužena penzija: Episkop mileševski Filaret

Saborska rasprava o Filaretu u petak je završena dogovorom, na patrijarhov predlog da mu se pruži šansa od godinu dana da uplati eparhijski dug centralnoj patrijaršijskoj kasi i ispravi ostala sagrešenja. Međutim, sutradan su, kako se nezvanično saznaje, na glasanju o Filaretovoj smeni insistirali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi zahumsko-hercegovački Grigorije, budimljansko-nikšićki Teodosije i žički Justin.

Tako je Filaret "eliminisan" i to natpolovičnom saborskom većinom sa 19 glasova "za". On je za to okrivio Ambasadu SAD koja je, kako je rekao medijima, intervenisala preko mitropolita Amfilohija.

Slučajevi vladika Georgija i Filareta obelodanili su, inače, duboku podelu u srpskom episkopatu i ona se u ovom trenutku svodi na grupu okupljenu oko mitropolita Amfilohija i drugu koju predvodi vladika bački Irinej.

Sabor je juče ujutru nastavio rad u nešto mirnijoj atmosferi. Na dnevnom redu su crkvena prosveta, stanje u drugim eparhijama SPC i tekuća pitanja, uključujući i kadrovska - eventualnu novu "raspodelu" eparhija među srpskim vladikama i imenovanje novog saziva Svetog arhijerejskog sinoda.

Očekuje se i odluka ko će se od srpskih crkvenih visokodostojnika sastati sa papom Franjom, 6. juna u Sarajevu.

Vladike bez stalne adrese

Sa stanovišta SPC, vladike Filaret i Georgije trenutno su bez stalne adrese. Mesto njihovog prebivališta trebalo bi da odredi Sinod. U dogovoru sa patrijarhom, vladika Georgije se vratio u Kanadu i ima sva ovlašćenja episkopa do primopredaje eparhije koju treba da izvrši lično patrijarh Irinej. Favorit za tron u Miltonu je vladika Irinej iz Australije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online