Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 14.05.2015.
17:05
Tanjug A

Dačić: Odluka o rehabilitaciji Mihailovića je sramna i produbiće podele

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića ne predstavlja korak ka pomirenju niti ka istini i dodaje da nikakva odluka bilo kog suda ne može poništiti istoriju.

Tanjug/AP
Srbija treba da se bori protiv revizije istorije: Dačić

Naprotiv, ova odluka samo produbljuje podele, ocenio je šef srpske diplomatije, koji podseća Viši sud u Beogradu da su pre 70 godina, 14. maja 1945. godine, na isti dan kada je on doneo "sramnu odluku o rehabilitaciji", engleski vojnici u Italiji i Austriji zarobili gotovo 30.000 ustaša i četnika i predali ih jugoslovenskim partizanima.

- Samo taj podatak jasno govori o tome ko su bili saveznici, a ko neprijatelji, maja 1945 - navodi Dačić.

On kaže da Visi sud treba podsetiti i na govor kralja Petra drugog Karađorđevića preko Radio Londona od 12. septembra 1944. godine koji glasi:

- Dragi moji Srbi, Hrvati i Slovenci, u ovim sudbonosnim i za Jugoslaviju velikim danima, kada pobedonosne armije Sovjetskog Saveza stoje na našoj granici s jedne strane, a američke i britanske s druge strane, kada je dan naše slobode u punom svanuću, pozivam sve Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedinite i pristupite velikoj Narodnooslobodilačkoj vojsci pod maršalom Titom.

Sa mojim punim znanjem i odobrenjem, kraljevska vlada dr Ivana Šubašića zaključila je važne i korisne sporazume sa tom našom narodnom vojskom, koja je jednodušno priznata, podržavana od naših velikih saveznika, Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država...svi oni koji se oslanjaju na neprijatelje protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom, ni pred istorijom.

Dačić u pisanoj izjavi za medije zaključuje da nikakva odluka bilo kog suda ne može izbrisati i poništiti istoriju.

- Svedoci smo da je svet danas suočen sa pokušajem revizije istorije i relativizacije pobeda i poraza, zločina i kazni. Srbija, kao žrtva takvih pokušaja na međunarodnom planu, ima obavezu da se bori i protiv revizije istorije i relativizacije istorijskih činjenica i u samoj Srbiji - poručio je šef srpske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.05.2015. 17:54
Шта оће овај пијани, дебели, тупави коферџија, комунистички испрдак и издајјник првог реда? Он, који је издао виталне српске националне интересе, нашо се да неком соли памет! У мишју рупу, коферџијо пијани!
Četvrtak 14.05.2015. 18:09
e Daco , cuti , dolazi i vase djelo na vidjelo iduce godine ,polako , po redu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online