Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.04.2010.
13:22 >> 19:07h
Vestionline A

Srbi u Gračanici: Vratite nam veze!

Oko tri hiljade Srba centralnog Kosova u Gračanici je protestnom šetnjom i okupljanjem ispred spomenika Kosovskim junacima osudilo vandalsko uništavanje predajnika mobilne telefonije "Telekoma Srbije" i "Telenora", fiksne telefonske mreže PTT Srbije, prekid veza sa matičnom državom i izazivanje elementarne katastrofe koja preti da postane humanitarna. Okupljanje, koje je simbolično počelo u pet minuta do podneva, završeno je bez incidenata i najavljeno je i narednih dana sve dok ne dođe, kako su rekli organizatori, do ponovnog aktiviranja srpske mobilne telefonije.

Nekoliko hiljada Srba sa centralnog i ostalih delova Kosova započelo je skup protestnom šetnjom glavnom ulicom Gračanice.

Gračanica

Učesnici protesta zatražili su od vlasti u Beogradu da nastavi sa pritiscima na međunarodnu zajednicu da se reši problem kidanja telefonskih veza Kosova sa centralnom Srbijom.

Oni su zatražili su od Unmika, Euleksa i Kfora da učine sve da se Srbima vrati pravo na slobodan život i da preduzmu mere radi sprečavanja destabilizacije situacije u kojoj se nalazi obespravljeni srpski narod na Kosmetu.

Ispred kolone građana išla su kola hitne pomoći simbolizujući da je isključenjem telefona njima onemogućena komunikacija i u najhitnijim slučajevima.

Okupljeni su nosili transparente "Slepi, nemi, gluvi", "Vratite nam veze", "Nema mreže, zasto"?

Kršenje Ustava Kosova?!

 

Gradonačelnik novoformirane opštine Gračanica Bojan Stojanović pokrenuo je inicijativu za utvrđivanje odgovornosti rukovodstva Kosovske regulatorne agencije jer je u slučaju gašenja predajnika ''Telekoma'' i ''Telenora'' prekršen zakon i Ustav Kosova.

 

''Zatražio sam od Euleksa da utvrdi odgovornost pojedinaca u Vladi Kosova i Kosovskoj agenciji, jer je očigledno da je bilo zloupotreba i neovlašćenog postupanja'', istakao je Stojanović, uz poziv Srbima da budu dostojanstveni i smireni.

Ispred spomenika Kosovskim junacima, koji svjedoči o hiljadugodišnjem trajanju Srba, predsednik izmeštene opštine Priština Nebojša Nikolić zatražio je da međunarodna zajednica prihvati kosmetske Srbe kao ljude koji imaju pravo na život i na sva prava koja pripadaju civilizovanom čoveku.

Nikolić je apelovao u ime dece, bolesnih i nemoćnih da se nađe rešenje za uspostavljanje telefonskih veza.

"Kosmetski Srbi žive obespravljeni u tami i zatvoreni, nemoćni, primorani da trpe. Ali, baš ispred ove svetinje, poručujemo da ni ugašeni telefoni i sijalice, ni kamenje kojima zasipaju povratnike u Žaču, ne mogu nas naterati da napustimo ognjišta i svetinje ostavimo na milost i nemilost onima koji umesto reči koriste sekire i makaze, uništavajući predajnike samo zato što podsećaju na Srbe i Srbiju'', rekao je Nikolić.

Direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković upozorila je da će kosovske vlasti snositi odgovornost za sve one slučajeve u kojima hitna služba nije stigla da pruži pomoć bolesnom.

"Apelujemo na sve ljude, na međunarodnu zajednicu, a posebno na KFOR da omoguće bezbedan život Srbima, da se spreči ugrožavanje života, da se spreče posledice nemogućnosti Srba da pravovremeno dobiju lekarsku pomoć'', istakla je Trajkovićeva. Okupljanje je završeno mirno, a dok je skup trajao saobraćaj kroz Gračanicu, na relaciji Priština - Gnjilane nije funkcionisao.


Ulaz i izlaz iz grada obezbeđivale su manje snage Kfora i Kosovske policije.


Protesti su takođe održani u Štrpcu, Ranilugu i Šilovu.

Prema zvaničnim podacima, bez telefonskih veza sa svijetom ostalo je više od 100.000 Srba i, uz njih, oko milion Albanaca korisnika ''Telekoma'' i ''Telenora''.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online