Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 16.02.2015.
13:42 >> 17:15h
Beta, Srna A

Zajednička sednica Vlada Makedonije i Srbije

Na sednici Vlada Srbije i Makedonije održanoj danas u Skoplju potpisano je sedam bilateralnih sporazuma o saradnji u oblastima ekonomije, turizma, železničkog saobraćaja, obrazovanja, zaštite životne sredine, kulture i spoljne politike.

Fonet/AP
Premijeri Srbije i Makedonije: Aleksandar Vučić i Nikola Gruevski

Zajednička sednica je, prema mišljenju premijera Srbije i Makedonije Aleksandra Vučić i Nikole Guevskog, potvrdila visok nivo međusobnog dijaloga u kome dominiraju saradnja i odnosi bazirani na međusobnom uvažavanju, preneli su makedonski mediji.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare nakon sednice da su današnji razgovori bili uspešniji od prošlih održanih u Beogradu 2013. godine, zato što su pojedina pitanja konkretizovana.

Sastanak i sa predsednikom Makedonije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom sastanka sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim da je investiranje u infrastrukturne projekte od velikog interesa za dve zemlje.Vučić je informisao Ivanova o sastanku dve vlade koji je održan u Skoplju. Ivanov je istakao da su zajedničke sednice primer kako dve zemlje treba da sarađuju i rešavaju probleme.

- Izašli smo ne samo sa sedam sporazuma, već i sa mnogo projekata koje moramo da završavamo, neke u ovoj, a neke u 2016. godini. Uspeli smo da nađemo zajedničke interese u svim sferama društva - rekao je premijer Srbije.

On je naveo da će biti obavljena zajednička nabavka vakcina kojom će biti ostvarene uštede u budžetu i Srbije i Makedonije.

Vučić je rekao da se na sednici razgovaralo o završetku Koridora 10 do septembra 2016. godine, izgradnji 400-kilovoltne dalekovodske mreže između Niša i Štipa, o izgradnji gasne konekcije Vranje-Kumanovo kao i izgradnji železnice do Grčke.

Predsednik Vlade Srbije je naveo da Srbija može mnogo da nauči od Makedonije.

- Poštujemo pristup za privlačenje stranih investicija koji praktikuje Makedonija. Imamo mnogo da učimo od Makedonije i to u svim oblastima - kazao je Vučić, prenosi Večer.

Premijer Makedonije rekao je da je održavanje druge zajedničke sednice Vlada Srbije i Makedonije još jedna potvrda kontinuiteta i odlične saradnje zemalja, koja je u skladu sa strategijom Vlade Makedonije za unapređenje dobrosusedskih odnosa u regionu.

- Imali smo konstruktivnu i produktivnu zajedničku sednicu. Očekujem da će sporazumi koje smo danas potpisali biti novi ekonomski impuls koji će biti u interesu i Srbije i Makedonije - kazao je Gruevski.

U delegaciji Srbije su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i ministar prosvete Srđan Verbić.

U delegaciji su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar privrede Željko Sertić.

Ovo je druga zajednička sednica dve vlade. Prva je održana 2013. u Beogradu.

Kako navode makedonski mediji, makedonska vlada zajedničke sednice održava i sa vladama Bugarske, Albanije i Kosova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.02.2015. 13:48
Ne razumem ova proseravanja . A što bih ja to i trebao da razumem ? Znam da budalu treba zaustaviti da se ne pregreje jer juče u Zagrebu da uveliča mržnju prema Srbiji zatim "pregovori" oko železare danas Skoplje . Recite majmunu da odmori biće nam svima bolje ...
Ponedeljak 16.02.2015. 17:59
Ако овај зна шта ради ја ћу да лајем! Добио је наредбу да иде у Македонију сада када опет крећу проблеми са Ши-тарима! Говеда спремају нешто!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online