Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 20.11.2014.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Iz beznađa u krv i nasilje

U moru naslova o monstruoznim ubistvima koja su postala deo srpske svakodnevice su i ovakvi: "Ubio ljubavnicu, pa presudio sebi", "Pucao ženi u glavu i izvršio samoubistvo", "Pretukao na smrt prijateljicu"...


Žrtva huligana: Ilija Vujačić
 

Uz vesti da je u selu Kolari čovek pucao u čelo ženi koju je voleo, pa u sebe, i da je jedan Užičanin blisku drugaricu tukao dok nije izdahnula, sve češće su i informacije o uličnim napadima i batinanjima ljudi.

Učestali incidenti prerastaju u kolektivno ludilo: Zoran Milivojević

Poruka državi

Prošlonedeljnom pokušaju samoubistva vojnog penzionera ispred Vlade Srbije prethodilo je nekoliko pretnji samospaljivanjem u gradovima širom Srbije. Zoran Milivojević tumači da je autodestrukcija protest protiv države, a najčešće iz nemoći pred njom.


- Pretnje samospaljivanjem koje su u porastu nose poruku usmerenu prema publici zbog velike nepravde. Čovek se samouništenjem spaljivanjem, koje je prepuno bola, odlučio na očajnički protest protiv nepravde - naveo je Milivojević.

Tako je svirepo, bejzbol palicama, pretučen dekan beogradskog Fakulteta političkih nauka Ilija Vujačić. Batine je dobio poznati književnik Raša Popov, kao i bivši dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Dejan Popović. Juče su mladići u Prokuplju pretukli dvojicu komunalnih radnika. Naslovnice medija su ispunjene i vršnjačkim nasiljem.

S pucnjima u grudi biznismena Milana Beka u javnosti je pokrenuta priča o povratku u Srbiju atmosfere teških, ratnih 90-ih godina.

Evidentni porast sve krvavijeg nasilja u poslednjih nekoliko godina, prema oceni psihoterapeuta Zorana Milivojevića, posledica je pogoršanja ekonomske situacije u zemlji.


- Svako nasilje ima motiv, a kod porodičnog, koje je 2013. zabeležilo više od 40 slučajeva ubistava žena, tipično je da se ubica koji presudi njoj, a neretko i sebi, oseća osramoćenim, usamljenim i manje vrednim. Muškarac u kriznim vremenima, bez obzira da li mu to žena zamera, oseća da ne može da ispuni očekivanu ulogu u porodici i omogući joj kvalitetan život, pa kad zavladaju nezaposlenost i siromaštvo, on teže uspeva da očuva samopoštovanje - objasnio je Milivojević.


Nasilje omladine, čija se svirepost, prema rečima ovog stručnjaka, videla kada su 11-godišnjci pretukli jednog novosadskog profesora, kulminiralo je prebijanjem Raše Popova. Milivojević smatra da je napad na čoveka koji je život posvetio deci i dečjim pravima suočio društvo s činjenicom da je država nemoćna pred rastućim razbojništvima dece koje sistem ne može da zaustavi ako se zakoni ne izmene.

Posledica straha

- Sve učestalije nasilje na ulicama i grupnim događajima, poput onog na Bir festu kada je napadač nožem povredio više lica, uvrežilo je pojavu straha kod ljudi. U takvim situacijama ljudi počinju da se obezbeđuju ne samo hladnim, već i ostalim vatrenim oružjem. Ukratko, nasilje je posledica tog straha - objašnjava Milivojević.

- Istraživanja pokazuju da su najnasilnija deca bez kažnjavanja i granica i da agresivnost iskazuju kad im nešto nije po volji. Dečje nasilništvo korene vuče iz krize autoriteta u porodici, a takvi mališani nedovoljno socijalizovani kreću u školu - kaže Milivojević, pojašnjavajući da oni funkcionišu kao "čopor grabljivaca koji u grupi deli odgovornost za izvršeno nasilje".


U prebijanju javnih ličnosti i oružanog napada na biznismena, ovaj stručnjak vidi "opominjuće poruke zbog neraščišćenih računa".


- Reč je o nekakvim zaverama na koje odgovor treba da pruži istraga - kazao je Milivojević za "Vesti."

Četvrtak 20.11.2014. 20:03
Na vlast iskalite bes, a ne na svoje bližnje, prijatelje i narod.
Četvrtak 20.11.2014. 20:31
Postoje i drugi načini borbe.Treba čuvati glavu na ramenu muisliti i smisliti kako doakati vragu.
Četvrtak 20.11.2014. 20:44
Izgleda sve losiji alkohol se prodaje ili se uvozi neka jeftina cuga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online