Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.11.2014.
03:33
Milan Stanimirović A

Tara pozira Mađarima

Čarobnim predelima Tare već treću godinu zaredom krstare majstori umetničke fotografije iz Mađarske. A sve je počelo slučajno. Bela Sabo iz Đera, profesor fotografije na tamošnjem univerzitetu i jedan od vodećih mađarskih umetničkih fotografa, boravio je u Guči. Poželeo je još nešto da vidi u Srbiji i put ga je odveo u Nacionalni park Tara.

Tara već treću godinu zaredom pozira umetničkim fotografima iz Mađarske
 

Upoznali su ga sa Borišom Čolićem, rukovodiocem službe informisanja u Nacionalnom parku, i saradnja je vrlo brzo uspostavljena. Sa profesorom Sabom od prvog dana u misiji predstavljanja lepota Tare našim severnim susedima je i Irena Beker iz Budimpešte, rođena Novosađanka. Ona je sa kolegom Sabom iz Guče došla na Taru, a njena fotografija sa Drine "Kućica na steni" proglašena je na svetskoj mreži Nacionalne geografije fotografijom meseca u avgustu 2012. godine.

Fotografije sa ove planine predstavljene su u Budimpešti, a obišle i mnoge gradove Rumunije, Mađarske i Srbije: Ovce na Tari
 


Fotografije sa Tare predstavljene su javnosti prošle godine u Nacionalnom plesnom pozorištu u Budimu, a gostovale su i u mnogim gradovima Rumunije, Mađarske i Srbije. Na ovogodišnjem foto-safariju osim profesora Bele Saboa, učestvuje i sedam njegovih učenika, kao i pet predstavnika Kulturno-dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj i bajinobaštanski fotografi.

Posle ovogodišnjeg foto-safarija fotografije će biti predstavljene na proleće u Budimpešti, u Kulturno-dokumentacinom centru Srba u Mađarskoj. Zahvaljujući jednom mađarskom snimatelju dva dokumentarna filma o lepotama Tare biće dostupna javnosti na internetu.

Tara svojom lepotom očarala fotografe: Prvi jesenji sneg
 


Profesor Bela Sabo slične programe organizuje u Parizu, Beču, Veneciji, na Baltiku, Rumuniji i na Jadranu, ali je posebno oduševljen lepotom Tare.

Kratki filmovi

Video-materijal sa Tare biće deo serijala kratkih filmova o foto-safarijima profesora Bele Saboa od Rumunije do Baltičkog mora. Serijal će biti premijerno prikazan na Otvorenim danima Kenona na proleće 2015. godine u Đeru.

- Iako postoji vekovna saradnja između dva naša naroda, Srbija kao turistička destinacija nije popularna u Mađarskoj. Foto-safari pomaže da se za Srbiju kao izuzetnu turističku destinaciju više sazna. Lepota predela, divljina krajolika, prelepo jezero sa jutarnjim isparenjima, razlika u nadmorskoj visini od 1.000 metara od jezera na Perućcu i vrhova Tare, uvek nama fotografima zbog neverovatnog svetla daje šansu za umetničku fotografiju. Nadam se da će se posle ovih foto-safarija povećati zainteresovanost za Taru - istakao je Bela Sabo.


Foto-safari na Tari otvorio je Milan Đurić iz Kulturno-dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj.

Predivan prizor: Jezero Perućac je najniža kota nacionalnog parka Tara
 


- Srpska zajednica u Mađarskoj nastoji da bude izlog svoga naroda i svoje matične države u Mađarskoj. Sa ovakvim manifestacijama pokazaćemo lepote Srbije i širiti prijateljstvo između srpskog i mađarskog naroda, jer mi Srbi imamo duboke korene u mađarskom društvu i nismo u prolazu - kaže Milan Đurić.

Dobar učenik

Umetničke fotografije Akaša Erdeljija, učenika profesora Bele Saboa, naprosto su oduševile sve prisutne, a on je skromno rekao:
- Treba prvo pogledati profesorove fotografije!

Profesor Bela Sabo

Ovu manifestaciju podržala je i Turistička organizacija Srbije. Željka Pudar iz TO Srbije kaže da je početna zainteresovanost stranaca za Beograd i Novi Sad proširena na celu Srbiju:


- U filmu koji smo upravo videli jedna devojka je kazala: "Nisam ni znala koliko je moja zemlja lepa." Postoji ideja da se ovaj projekat proširi i na druge nacionalne parkove u zemlji i da sa njima upoznamo zemlje u okruženju: Tursku, Rumuniju i Grčku. Srbija u ovom trenutku postaje jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u svetu i mi zainteresovanost sveta za našu turističku ponudu moramo da iskoristimo.
 

Medvedi i divokoze

Nacionalni park Tara je osnovan 1981. godine. Njegova ukupna površina iznosi oko 19.200 hektara, nalazi se na području opštine Bajina Bašta i pokriva najveći deo planine Tara, Crni vrh i predele Zvezde sa delom kanjona reke Drine. Zaštićeno područje pokriva niz planinskih uzvišenja koje razdvajaju klisure reka Rače, Dervente i Brusnice. Najviša tačka je Kozji rid sa 1.591 metrom na Crnom vrhu, a najniža kota na jezeru Perućac, na 296 metara. Pančićeva omorika, koja je na ovoj planini otkrivena 1875. godine, ima poseban režim zaštite, kao i 25 ostalih endemskih i reliktnih vrsta. Najatraktivnije životinjske vrste su mrki medved i divokoza, a ovde žive i vukovi, srne, divlje svinje i lisice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online