Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 10.09.2014.
08:45 >> 10:00h
B92 A

Vučić "nagovorio" kineskog premijera da dođe u Beograd

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kine Li Kećang, sa kojim se Vučić danas sastao u Tjenđinu, dogovorili su održavanje samita 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope, koji bi trebalo da se održi u decembru.


Premijeri u Kini dogovorili samit i gradnju stvarno brze pruge
 

"To će biti prvi dolazak kineskog premijera u Srbiju posle 30 godina. Punih 40 godina nismo bili domaćin takvog skupa. Njegovo održavanje pokazuje da postajemo važan faktor i da smo vođenjem nezavisne i principijelne politike, uspeli da dobijemo podršku Kine i drugih država", kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Samit bi trebalo da bude prilika da premijer Kine potpiše  sporazum o izgradnji super brze pruge Beograd-Budimpešta.

Komentarišući razgovore sa kineskim partnerima o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, Vučić je ocenio da je reč o projektu od ogromnog strateškog značaja za Srbiju.

"Izgradnja te pruge omogućiće dalji razvoj srpske infrastrukture. Postoji dugoročni projekat povezivanja te saobraćajnice sa lukom Pirej u Grčkoj, koji zahteva duže planiranje", rekao je premijer.

Prema Vučićevim rečima, ključni problem je model finansiranja izradnje pruge.

"Premijer Li je pokazao razmevanje visine javnog duga u Srbiji i verujem da ćemo pronaći najbolji model finansiranja za naših 180 kilometara pruge, pošto Mađari nemaju problem finasiranja svojih 180 kilometara. Ja sam rekao u jednom trenutku ne mogu da se vratim u Beograd dok mi ne obećate da u decembu dolazite u Beograd. On mi je rekao "da ne biste vi ostajali ovde, moraću ja da dođem do Beograda" i onda je sve bilo lakše. Ja sam uputio poziv i kineskim investitorima i očekujem da će i u ovom procesu restrukturiranja neke od naših kompanija kupiti kineske firme", rekao je Vučić.

Vučić se sa premijerom Kine Li Kećangom, sastao u gradu Tjenđin, u kome se održava Svetski ekonomoski forum, poznat i pod nazivom "letnji Davos". Na njemu je prisutno više od 1.500 učesnika iz 90 zemalja, među kojima su i šefovi i članovi vlada Kine, Srbije, Danske, Egipta, Albanije, kao i vodeći ljudi velikih svetskih kompanija poput Gugla, Majkrosofta i Audija.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.09.2014. 08:56
sitni, dinamitni znaju sistem i stvaraju dar-mar, što bi reko Balašević
Sreda 10.09.2014. 10:29
Nisam u toku , ali me zivo zanima sta se desavalo u Srbiji zadnja dva dana, sta li ste sakrili ovom posjetom Kini ?? ! Da li je potpisan ikakav ugovor sa zapadnjacima kod nas ?!
Sreda 10.09.2014. 12:14
Nadamo se da se nije valjao po podu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online