Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 02.08.2014.
18:20
Beta A

"Kosovo je najvažnije pitanje"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da najviše državno rukovodstvo o Kosovu razgovara kao o najvažnijem pitanju i nastoji da nađe najbolje rešenje koje će građanima omogućiti "ne samo opstanak nego i snaženje".

Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju
 

"Srbija mora da otvori širok i ozbiljan dijalog u dugoročnoj strategiji o Kosovu. U tom dijalogu moraju da učestvuju najumnije glave, uključujući i Akademiju nauka, slobodnomisleći ljudi, predstavnici crkve, univerziteta i svi koji imaju nešto da kažu o
ovom problemu", rekao je Đurić televiziji Most iz Zvečana.

Od dešavanja na Kosovu zavisi i brzina evropskih integracija Srbije

Đurić je naveo i da postoji bojazan da bi brzina evropskih integracija Srbije mogla da zavisi od političkih dešavanja na Kosovu.

"Zbog toga smo tražili uveravanja od predstavnika Evropske komisije da to tako neće biti. Rekli su nam da, koliko je do njih, oni u svojim izveštajima neće meriti, na primer sprovođenje Briselskog
sporazuma kroz elemente koje Priština nije sprovela, a kako će se ponašati zemlje članice, to samo one znaju", rekao je Đurić.

Đurić je, povodom formiranja vlade u Prištini, naglasio da je važno da Srbi uzmu učešće u tom procesu kako bi što više poluga uticaja držali u svojim rukama.

"Kada su izbori održavani, mi smo jasno rekli da to nisu bili izbori na kojima se biralo između različitih stranaka već su to bili izbori na kojima smo se borili i donekle uspeli da stvorimo političke preduslove da imamo više uticaja kao Srbija i srpska zajednica na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Povodom izjave kosovskog premijera Hašima Tačija da vlada u Prištini može biti formirana bez liste Srpska, on je rekao da je to politički nerealno i da je "suprotno demokratskim standardima i principima koji moraju da postoje u južnoj srpskoj pokrajini", a i suprotno važećim zakonima i u suprotnosti s normalizacijom odnosa Srba i Albanaca na Kosovu.

Đurić je poručio predstavnicima međunarodne zajednice da "ništa što ugrožava osećaj sigurnosti srpskog naroda u severnoj Kosovskoj Mitrovici nije prihvatljivo kao rešenje".

"Beograd ne razmišlja ni teorijski da prihvati rešenje koje ne bi zadovoljilo brige građana vezane za glavni most na Ibru. U Briselu smo se dogovorili da se ništa u vezi s Parkom mira ne menja, on stoji i stajaće i dalje na mostu i ništa bez saglasnosti i pristanka građana severne Mitrovice neće biti rađeno", naglasio je Đurić.

POVEZANE VESTI

Subota 02.08.2014. 18:30
E pa kad Ti "stručnjak" kažeš pa da ti verujemo. Samo reci bogati koliko si puta bio na Kosovu i Metohiji pre nego si postao "šef kancelarije"
Subota 02.08.2014. 22:28
Pa ova izdjnicka gamad prica samo o Mitrovici kao da Kosovo vise i ne postoji. Sva izdajnicka bagra ce jednog dana odgovarati za izdaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online