Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 03.05.2014.
09:14
D. Dekić - Vesti A

Dačić na brodu punom afera

Srpska diplomatija dobila je novog šefa - dosadašnjeg premijera Ivicu Dačića, kome je prethodnik Ivan Mrkić uz dužnost predao i paket nagomilanih problema i afera: od katastrofalnog kadriranja i upražnjenih fotelja ambasadora Srbije u najmoćnijim svetskim centrima Vašingtonu, Berlinu i Pekingu do neselektivnog izdavanja diplomatskih pasoša. Dačić je obećao da kreće od najvažnijeg - popune ključnih diplomatskih mesta u tri najznačajnija svetska centra.

Primopredaja bez čestitki: Ivan Mrkić i Ivica Dačić
 

Kakav je bio odnos prema dijaspori, pokazalo se i na primeru Kanade, zemlje nastanjene brojnim građanima iz Srbije i regiona koja je od januara prošle godine do sredine aprila ove, kada je imenovan Mihajlo Papazoglu, čekala na dolazak ambasadora iz Beograda.

Otpravnici poslova, a ne ambasadori, još uvek predstavljaju Srbiju u Grčkoj, Argentini, Koreji, Siriji, Zambiji i Maroku. Srpsko ministarstvo spoljnih poslova zapošljava blizu 1.000 ljudi, većinom partijskih kadrova i sve manje profesionalaca. Tako je, između ostalog, u Nigeriju za ambasadora otišao kadar Nove Srbije, seksolog Jovan Marić, a u Crnu Goru fudbalski trener, naprednjak Zoran Bingulac.

"Generalni" Odalović

Upućenima u stanje u srpskoj diplomatiji ne deluje obećavajuće najava čišćenja ovog resora od partijskih kadrova.
Naime, dosadašnji generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, koji je inače i funkcioner SPS-a i predsednik Komisije za nestale, odmah po dolasku Dačića u MSP imenovan je za generalnog sekretara tog ministarstva.

 

Kako će i da li će Dačić raščistiti diplomatski teren ako politička čaršija bruji da bi taj trend mogao da se nastavi odlaskom u SAD i Nemačku recikliranih političkih kadrova - bivših ministara odbrane Nebojše Rodića i diplomatije Ivana Mrkića.


Pitanje je i kako će oni kao ljudi iz doba vlasti Slobodana Miloševića dobiti zeleno svetlo zemalja koje svačiju karijeru stavljaju pod lupu. Ipak, Rodić koji je opterećen i funkcijom bivšeg šefa tajne službe, ne krije optimizam.


- Moje zanimanje je ambasador i čekam realizaciju procedure za dužnost u SAD - potvrdio je Rodić. Mrkić, verovatno svestan da ga Berlin neće prihvatiti, poručuje da ga ambasadorska mesta ne zanimaju.


- Biću angažovan po nekim mestima u Vladi, a postoji mogućnost i da pomažem predsedniku Srbije u onome gde nađe za shodno da traži savete - kaže Mrkić.
Udomljavanje u diplomatiji i odlazak u Peking, kao i u vreme rekonstrukcije Vlade Srbije, avgusta prošle godine, ponovo je odbio bivši ministar rudarstva Milan Bačević.


Priznao je da ne želi da ide iz Srbije, a za početak nastavlja sa starim poslom fakultetskog profesora.


Kadriranje u diplomatiji, prema Dačićevim rečima, neće biti samo njegov posao, već kako je objasnio, plod dogovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom države Tomislavom Nikolićem.

Starlete, vozači i deca atentatora

Ivan Mrkić je u više navrata bio na tapetu javnosti, a jedna od njegovih najvećih afera jeste dovođenje dve starlete na rad u Ministarstvo. U javnosti je kritikovan i kada je nekadašnjeg vozača Marka Blagojevića postavio za generalnog sekretara MSP-a, a potom i Dragana Marića, sina atentatora na bivšeg šefa države Borisa Tadića za šefa svog kabineta, a prevodioca za japanski Snežanu Janković na mesto državnog sekretara.

POVEZANE VESTI

Subota 03.05.2014. 10:05
Pa zar nemaju jos nekog pedera sa Jejla, njih svi prihvataju, sa svih strana.
Subota 03.05.2014. 09:27
решиће то гицко,коферчетом
Subota 03.05.2014. 10:43
Niko, ali niko na našoj političkoj sceni trenutno nije čist i pošten... Da naiđe neki cunami, sve ih pokupi, da dođu novi, sa čistim idejama i čistim rukama...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online