Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.03.2010.
19:39
Vestionline, Tanjug A

Šta će biti sa blanko ostavkama G17 plus?

Administrativni Odbor Skupštine Srbije raspravljao je na današnjoj sednici o blanko ostavkama bivših poslanika G 17 Plus Ksenije Milivojević i Gorana Paunovića koje su aktivirane 2006. godine, bez donošenja zaključka.

 Bivši poslanici: Ksenija Milivojević i Goran Paunović
 

Milivojević i Paunović su se žalili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja izbornog prava 2006. godine i tražili po 100.000 evra za naknadu nematerijalne štete.

Vučetić: Snažan pritisak na Srbiju


Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda, kaže za beogradski list "Blic“ da se Evropski sud za ljudska prava u slučaju Ksenije Milenković i Gorana Paunovića verovatno vodio tadašnjim Ustavom, koji ne poznaje institut blanko ostavki, ali i evropskim konvencijama i pravnim standardima u Evropi po kojima vlasnik mandata može da bude samo poslanik.


"Ne znam da li bi Sud tako reagovao i u nekim novim slučajevima s obzirom na to da je promenjen Ustav. Možda i bi zbog evropskih konvencija. Ipak, siguran sam da će na ovaj način Evropski sud za ljudska prava izvršiti snažan pritisak na Srbiju da ukine blanko ostavke, koje ne poznaje nijedna zemlja u Evropi", smatra Vučetić.


Njima su aktivirane blanko ostavke u maju 2006. zbog sukoba unutar stranke između dotadašnjeg predsednika G17 plus Miroljuba Labusa i Mlađana Dinkića koji je tada preuzeo lidersku poziciju u stranci.


Prethodno su se Milivojević i Paunović obraćali Vrhovnom sudu i Ustavnom sudu Srbije koji su odbacili njihovu tužbu.


Sud u Strazburu dao je rok Srbiji do septembra da se izjasni da li će ići na suđenje ili na poravnanje.


Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović rekao je da između ta dva slučaja postoji razlika jer je Paunović opozvao svoju blanko ostavku, a Milivojević to nije učinila.

Zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić je naveo da bi argumenti Srbije u slučaju da se opredeli za odbranu bili, između ostalog, iscrpljenost domaćih pravnih sredstava, kao i da su oni u parlament ušli kao kandidati G17 plus, a ne kao samostalni kandidati, zbog čega je tu reč o nesporazumu između stranke i njih, a ne sa državom.


"Ako se donese presuda onda za državu nastupaju obaveze na generalnom nivou u pogledu promene izbornog zakonodavstva, izborne prakse, a te obaveze će kačiti i druge stranke i blanko ostavke", rekao je Carić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online