Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.04.2014.
14:27 >> 16:39h
blic.rs, Beta A

Vodopad na nabujaloj Moravici

Kiša je i sneg koji su od četvrtka neprekidno padali na području Ivanjice, Lučana, Arilja i Požege danas su stali, ali su posledice katastrofalne.

Nabujala Moravica je u Ivanjici napravila pravi vodopad
 

U Lučanima je još pod vodom nekoliko stotina hektara oranica i petnaestak kuća a najkritičnije je u naselju Đerać.

Brzom intervencijom spasilačkih ekipa sprečeno je da se voda proširi u naselje Dljin. Još uvek je na snazi vanredno stanje koje će trajati do otklanjanja posledica nastalih usled elementarnih nepogoda.

Prokuplje - Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije u Prokuplju, Srđana Mitrovića, reka Toplica se izlila u dužini od brane Selova do ušća u Južnu Moravu i pričinila veliku štetu žiteljima opština Kuršumlija, Prokuplje i Žitorađa. Spasilačke ekipa sektora za vanredne situacije od vodene stihije spasile su 29 osoba i evekuisale dvadesetak od 100 kuća koje su poplavljene u Topličkom kraju, kazao je Mitrović.
Kraljevo - Štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da su reke i nabujali potoci načinili veliku štetu na području ovog grada. Voda je odnela stotinjak metara puta Studenica - Mlanča, pa je saobraćaj na toj deonici u prekidu, dok na magistralnom putu Kraljevo-Raška ima puno odrona, blata i vode i postoji velika opasnost od klizišta. Put Kraljevo-Goč je i dalje u prekidu.
Žitorađa - Vanredno stanje zbog poplava proglašeno je i u Žitorađi, pa je sada na snazi u ukupno 11 opština u Srbiji, rečeno je na sednici Republičkog štaba zavanredne situacije. Kako je navedeno, više od 50 osoba više nema krov nad glavom i ne može da se vrati u svoje poplavljene domove. Najteža situacija je u selu Voljčinac koje je praktično vodena bujica odsekla od sveta i sada je okruženo vodom.

Voda je prodrla i u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima. Čitave noći radnici, meštani i spasilačke ekipe ispumpavali su vodu sa poplavljenog područja ali im je posao otežavala kiša koja je neprekidno padala.

Nivo Bjelice koja se izlila je par centimera u opadanju ali je još uvek evidentan problem ulivanja u Zapadnu Moravu.

Jablanica poplavila stotinak kuća i stotine hektara

Reka Jablanica izlila se noćas i celim svojim tokom, na teritoriji opština Medveđa, Lebane i Leskovac, poplavila stotinak kuća i nekoliko stotina hektara njiva. Najugroženija su sela Vinarce, Živkovi i Pečenjevce, gde je voda ušla u dvorišta, podrume i prizemne kuće. Poplavljene su u četiri kuće u Turekovcu, od kojih se jedna srušila, a voda je ušla i u nekoliko kuća u selu Šarce u opštini Medveđa. Načelnik za vanredne situacije u Leskovcu Miodrag Marjanović kazao da se očekuje da se voda povuče jer je pre nekoliko sati prestala da pada kiša, a na planinama se istopio sneg, odakle se voda slivala u Jablanicu.

I u Arilju je Rzav potopio više desetina plodnih oranica a u Ivanjici štetu trpe od snega koji je uništio malinjake, prema prvoj proceni proizvođači će biti u gubitku oko 10 miliona evra.

Pogledajte kako izgleda vodopad u Ivanjici:
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.04.2014. 07:49
O ovome mora da se razmišlja preko leta... Ali, valjda su i pare za redovno čišćenje kanala pokradene. Srbija mora da promeni ime u Kradija, može i Lopurdistan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online