Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.01.2014.
09:50
rts.rs A

"Povlačenje tužbi (ne)moguća misija"

Reagujući na izjavu hrvatske šefice diplomatije Vesne Pusić, njen srpski kolega Ivan Mrkić ne isključuje mogućnost uzajamnog povlačenje tužbi, ali i kaže da je Beograd spreman za sud. Koalicija izbeglica i "Veritas" tvrde da je država već dala spiskove nestalih koje je imala i da nema više šta da ponudi Hrvatima. Vesna Pusić je ponovila da je Zagreb spreman da razgovara o povlačenju tužbi ako Srbija osigura podatke o nestalima.

Ministar inostranih poslova Ivan Mrkić
 

Dva meseca ostala su do prvog ročišta Srbije i Hrvatske. Isto toliko za odustajenje od tužbe i kontratužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ipak, u tu opciju malo ko veruje pa i srpski ministar spoljnih poslova, za kojeg bi to bilo čudo.

Pročitajte još:

1. Pupovac: Tužbe nemaju osnova. Pusić: Nema povlačenja tužbe dok...

2. Skandal: Hrvatska carina pretresla kola vlade Srbije

"Da bude jasna jedna stvar, za Hrvatsku je bilo bolje da uopšte nije podnosila tu tužbu i bolje je za obe zemlje da tužbe budu povučene", ističe Mrkić.

Prema njegovim rečima, iako Srbija nije incijator tog procesa, spremna je na taj korak.

Signal da bi Zagreb odustao ako Beograd osigura podatke o nestalima u Veritasu razumeju kao paravan za pravi motiv takve poruke.

Srbija nema šta da ponudi Hrvatskoj kada su u pitanju nestali. Sve što je imala dala je. Arhiva je otvorena i podaci su predati hrvatskoj strani, kaže Savo Štrbac iz "Veritasa".

Prema njegovim rečima, pravi razlog za to je što se povlačenju tužbi protivi katolička crkva koja je jaka u svakodnevnom životu, kao i pola miliona branitelja iz poslednjeg rata koji vode kapmapanju protiv ćirilice, i ujedno protiv Srba.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.01.2014. 10:05
Da se tužbe ne povlače! Srbija i Hrvatska nakon svega ne mogu biti bliske dok ne prođe barem 2 vijeka. Eto toliko odnosi treba da budu hladni - 2 vijeka. Sramni Dačić poredi Francusku i Njemačku, ali ne kaže da Njemačka nije imala konc logore za trebljenje Francuza, niti je pravila akcije "Bljesak" i "Oluja", i da je zato bilo šansi za drugačiji odnos te dvije zemlje. Ovdje ga nema i neće ga ni biti, jer Hrvatska sada prolazi kroz novo cvjetanje ustaštva. Samo ludi ljudi kao Dačić, Vučić i Nikolić vide međusobnu perspektivu dvije zemlje. Samo lud ljudi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online