Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 25.11.2013.
20:11
Beta A

"Mađarska podržava put Srbije ka EU"

Premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Bukureštu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o projektima koji će doprineti razvoju saradnje dve zemlje, kao i o zajedničkim projektima u okviru programa vlade Kine o ulaganju u zemlje Istočne i Srednje Evrope.

Ivica Dačić, premijer Srbije
 

Posle razgovora sa Orbanom, Dačić je rekao da Mađarska podržava Srbiju u evropskim integracijama i da smatra da je "učinila mnogo na tom putu, zbog čega treba što pre početi pregovore o članstvu Srbije u EU".

Srpski premijer naveo je da je sa mađarskim kolegom razgovarao o projektu rekonstrukcije pruge od Budimpešte do Beograda i da su razmatrani i još neki projekti, kao i da je razgovarano i o saradnji u kulturi, obrazovanju, i drugim oblastima.

On je najavo da bi sednica dve vlade, mogla da bude održana prvih meseci sledeće godine u Beogradu. Srpski premijer u Bukureštu učestvuje na dvodnevnom skupu premijera 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope i Kine, na kojem će se razmatrati program Vlade Kine za ulaganje deset milijardi evra u razvoj infrastrukture u 16 zemalja Istočne i Srednje Evrope.

"Za Srbiju je veoma značajna kineska inicijativa za veću saradnju Kine sa zemljama centralne i istocne Evrope jer već ima pripremljene projekte energetike i infrastrukture" koje će kandidovati za finansiranje iz kineskih sredstava, rekao je Dačić.

Kako je objasnio, radi se o projektu revitalizacije i izgradnje novog bloka termoelektrane Kostolac, projektu izgradnje jednog dela autoputa na, kako je rekao takozvanom "Koridoru 11", od Obrenovca do Ljiga, kao i o rekonstrukciji pruge od Budimpešte do Beograda na Koridoru 10.

"To je bila naša zajednička, trojna inicijativa, Orbana i nas pre svega, a Kina je jako zainteresovana", dodao je Dačić. Upitan da prokomentariše spor sa jednim kineskim investitorom u Srbiji, Dačić je rekao da "Srbija ima veoma velike simpatije prema
Kini i kineskim investitorima".

"S druge strane, ako je bilo nepravilnosti one treba da se isprave, ali to ne bi trebalo da ostavi posledice po naše ekonomske i političke odnose", kazao je.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.11.2013. 20:17
Мађарска би нам била дража када нас неби подржавала на том путу.
Ponedeljak 25.11.2013. 21:37
Sigurno da podrzava, posto planira da ucenjuje Srbiju autonomijom za Madjare na severu Backe.
Ponedeljak 25.11.2013. 22:10
Jake li zemlje...njen glas se daleko čuje ! Svi znamo da jedino Berlin odlučuje, zato odmori sa glupostima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online