Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.03.2010.
10:02
Tanjug A

Kongres SAD: Srbija je dobra, ali sklona korupciji

Ljudska prava u Srbiji u najvećoj meri se poštuju, a Vlada je nastavila da ostvaruje napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, navodi se u sinoć objavljenom izveštaju američkog Stejt departmenta za 2009. godinu, u kome se ocenjuje da su sudovi u Srbiji i dalje podložni korupciji i političkom uticaju.

Najveći problem je korumpirano sudstvo: Piše izveštaj Kongresa SAD-a

Za razliku od prethodnih godina, kada su srpske vlasti uglavnom bile kritikovane zbog toga što nisu uhapsile dvojicu preostalih haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, u ovogodišnjem izveštaju o saradnji se govori u pozitivnom tonu.

"Vlada je nastavila da ostvaruje napredak u saradnji sa Haškim tribunalom. Ova saradnja, uključujući i hapšenje i prebacivanje u Hag preostalih begunaca, proglašena je jednim od najviših prioriteta. Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je u svom godišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN da je zadovoljan saradnjom Srbije", navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Srpski Specijalni sud za ratne zločine nastavio je suđenja za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, a vlada je, kako se ocenjuje u izveštaju, načinila izvestan napredak u saradnji sa susednim zemljama, Međunarodnom komisijom za nestale osobe i drugim međunarodnim organizacijama.

Stejt department ukazuje da su sudovi u Srbiji, uprkos ustavnim garancijama za njihovo nezavisno funkcionisanje, i dalje podložni korupciji i političkom uticaju.

"Posmatrači veruju da je pravosudna reforma, a posebno zamena sudija imenovanih još u Miloševićevo vreme, suštinska za iskorenjivanje korupcije", navodi se u izveštaju, ali se dodaje da su grupe za zaštitu ljudskih prava i nezavisno udruženje sudija kritikovali činjenicu da je parlamentu data kontrola nad imenovanjem sudija.

Kosmet: Antipatija prema Srbima

 

Trgovina ljudima, slučajevi politički i etnički motivisanog nasilja, neefikasno pravosuđe i veliki broj interno raseljenih lica predstavljaju ozbiljan problem na Kosovu, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Na Kosovu je izostao progres po pitanju povratka interno raseljenih lica svojim domovima, zabeleženi su brojni slučajevi nasilja i diskriminacije žena, trgovine ljudima, pre svega žena i dece koji su odvođeni u seksualno roblje. Na Kosovu je registrovana i izražena antipatija prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naveo je Stejt department.

Sudije i tužioci, posebno oni koji se bave slučajevima organizovanog kriminala i ratnih zločina, često su dobijali pretnje smrću i bili izloženi fizičkim napadima, navodi Stejt department.

U izveštaju se Vlada Srbije kritikuje što ni prošle godine nije načinila nikakav pomak u usvajanju zakona o restituciji i povraćaju oduzete imovine građanima.

Podseća se na izveštaj Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije iz aprila 2008. godine u kojem se ukazuje na "postojanje klime neprijateljstva prema nacionalnim i etničkim zajednicama koje predstavljaju 25 do 30 odsto stanovništva, uključujući Mađare, Bošnjake, Rome, Slovake, Rumune, Vlahe, Bugare, Hrvate, Albance i druge".

"Nasilje i diskriminacija protiv gejeva, lezbijki, biseksualaca i transeksualaca je ozbiljan problem. Društvena percepcija homoseksualnosti je i dalje negativna. Više srpskih neonacističkih veb sajtova i foruma imalo je anti-homoseksualnu sadržinu", navodi se u izveštaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online