Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.11.2013.
12:41
N. Đorđević - Vesti A

Muke pretučenog maturanta: Iz kome u bedu

Maturant Politehničke škole iz Kragujevca Stefan Jovanović (19), koga je krajem marta bejzbol palicom pretukao momak koga uopšte nije poznavao i zbog čega mu je život bukvalno visio o koncu zbog teških povreda mozga prvi put posle dvomesečne kome i borbe da ponovo progleda i stane na noge, svedoči o tragičnom događaju koji je zauvek promenio njegov život i sudbinu njegove porodice.

Bodri ga cela porodica: Stefan sa majkom, ocem i sestrom
 

Uprkos sumornim lekarskim prognozama da će uopšte preživeti, Stefan je uspeo da dobije tu bitku, a sada se bori za svoj drugi život. Stefanova borba za svaki pokret je svakodnevna. Bodri ga cela njegova porodica. Ali, osim borbe da ponovo prohoda Jovanovići biju bitku i za novac. Njegovi roditelj su bez posla. Na njihovim računima nema stabilinih prihoda, a lečenje sina i troškovi za hranu i putovanje u Beograd koštaju mnogo.
 

Ne seća se napada

Stefan kaže da ne poznaje momka koji ga je napao bejzbol palicom i ne seća se tog trenutka jer mu je prišao s leđa. Sedeo je u kafiću u blizini svoje škole. Bio je na odmoru u prepodnevnoj smeni. Sledeće čega se seća je upravo zvuk aparata koji ga je održavao u životu dok je bio u komi.

- Nekad sam pozajmljivao novac mnogima. Sad se neko seti da ga vrati. Ponekad pojedine firme iz Kragujevca uplate sumu kojom pokrijemo pojedine troškove. Izuzetno je teško boriti se za opstanak i u isto vreme za novi život svog deteta - kaže Nebojša koji je godinama na birou za nezaposlene.


Nebojša je nekada radio u vojnoj fabrici. Sada ponekad prikolicom odšlepa neki pokvareni auto i ne gaji nadu da će ga u ovim godinama i ovako iscrpljenog za život sina neko primiti da radi. Supruga Mirjana je nekada radila u apoteci, ali je morala da napusti to mesto jer nema ko da se brine o Stefanu. Ujedno školuju i mlađu ćerkicu koja ide u peti razred. Svaki mesec za njih je nova borba kako će nabaviti novac za Stefanov oporavak.


Mladić koji se radovao maturi sada dane provodi u krevetu. Roditelji ga stavljaju da sedi. Rehabilitacijom na beogradskoj klinici "Miroslav Zotović" u Sokobanjskoj bori se da ponovo prohoda i oporavi mišiće nakon sedmomesečnog ležanja. U napadu bejzbol palicom stradale su mu i oči. Teško i govori. Po savetu logopeda radi desnom šakom da bi sebi dao ritam jer levu ruku i nogu ne može da pomera.
 

Suđenje još traje

Napad na maturanta se dogodio 28. marta ove godine u kafiću Tabasko, u Kosovskoj ulici. Policija je uhapsila Darka R. (21) iz Kragujevca i protiv njega se od aprila u Višem sudu vodi postupak u kome je optužen za pokušaj ubistva.
Uhapšen je i Nikola Š. zbog pomaganja jer navodno nije dozvoljavao ostalim gostima da spreče napad. Razlog za napad bejzbol palicom navodno je da je Stefan svoju školsku drugaricu upozorio da se ne druži sa napadačem zbog problematične prošlosti.

- Čuo sam u šok-sobi zvuke aparata bip - bip. Ali, sećam se i dugog singala koji je označavao da je neko umro u susednoj prostoriji. Taj zvuk dugo traje. Dok sam bio u komi sanjao sam da sa ocem Nebojšom vozim motor. Obojica ih volimo i vozili smo ih ranije. Osećao sam majčino prisustvo. Uveče kad pođe kući iz bolničke sobe poljubi bi me i kaže mi: "Slatko spavaj, sine i nek su anđeli s tobom" - ispričao nam je Stefan teško sričući reči i sklapajući rečenice.


Njegov otac Nebojša, poznatiji u Kragujevcu kao Neba, a isti nadimak poneo je i Stefan, potvrđuje nam da se njegova supruga Mira zaista tim rečima svake večeri opraštala od sina u bolnici. On kaže da se Stefan seća i očevog dozivanja iz kome.


- Dozivao sam ga svaki dan. Kad više nisam znao kako, očajan bih legao u krevet pored njega i pričao mu:


- Ti si moj Neba, ja sam tvoj Neba... probudi se, sine.
Stefan kaže da se seća tog dozivanja. Ova borba za njegov drugi život je teška, isto kao što je bilo teško čekanje i neizvesnost da li će preživeti. U jednom trenu, zato što je neko odlučio da uzme bejzbol palicu u ruke, naš život se promenio iz korena. Juče sam tek prvi put smogao snage da odem na ročište u sud. Gledao sam te momke. A onda sam došao kući i video svog Stefana u krevetu. Nekad je trčao, radio je po 100 sklekova, a sada teško i trepće. Tek nedavno je posle sedam meseci uspeo da guta hranu - priča nam otac Nebojša.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.11.2013. 13:39
Да се човеку згади од оваквог правосуђа које није у стању да до сада донесе бар пресуду у првом степену против познатог насилника из Крагујевца. Стефану свако одобро од Господ аи опоравак, а поред овог чланк а објавите и неки број рачуна па да уплатимо неки динар.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online