Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.09.2013.
12:36

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

"Da pomognu država i dijaspora"

Srpski Memorijalni centar koji bi bio posvećen svim žrtvama oslobodilačkih i odbrambenih ratova u 20. veku, mora da bude državni i svenacionalni poduhvat Srba u otadžbini i dijaspori, a da bi se realizovao neophodno je da Narodna skupština Republike Srbije učini prvi korak i donese zakon o tome, smatra Živadin Jovanović izvršni direktor Fonda dijaspore za maticu.

Vrhovni savet da vodi projekat: Živadin Jovanović, izvršni direktor Fonda dijaspore za maticu
 

- Fond će svakako značajnim novčanim prilogom, mada još nismo precizirali cifru, učestvovati u ostvarenju ovog istorijskog poduhvata. Uveren sam da će i uprava i članovi Fonda dijaspore za maticu, koji žive u inostranstvu, biti u stanju da mobilišu značajan deo srpskog rasejanja da akcijom solidarnosti i svojim prilozima doprinesu finansiranju tog projekta.

Stecište mladih naraštaja

- Usvajanjem zakona država bi iskazala vodeću ulogu u ovom istorijskom svenacionalnom poduhvatu. Jer, podizanje memorijala je dug prema prošlosti i veliko delo za očuvanje identiteta, negovanje patriotizma i svih drugih moralnih vrlina kod budućih naraštaja. To ne treba da bude samo spomenik poginulima u svim oslobodilačkim i odbrambenim ratovima, već i stecište mladih naučnika, istraživača i istoričara koji bi produbljivali i mlađima prenosili znanja - rekao je Jovanović.

- Mislim da će uspeh akcije zavisiti kako od raspoloživih mogućnosti članova Fonda tako i od vodeće uloge države Srbije u tome. Zato smatram da je neophodno da Vlada Republike Srbije izađe pred Narodnu skupštinu sa zakonskim predlogom o izgradnji i delovanju srpskog Memorijalnog centra kao jedinstvene svenacionalne i državne institucije - kaže Jovanović.


Budući da se radi o grandioznom projektu za koji su potrebna velika sredstva, a imajući u vidu da se srpski narod i u Srbiji i u dijaspori bezbroj puta "opekao" kada je izdvajao novac u akcijama solidarnosti i dobročinstava, da se to sada ne bi opet dogodilo Jovanović predlaže osnivanje vrhovnog saveta čiji bi jedan od važnih zadataka bio da kontroliše prikupljanje i trošenje sredstava.


- Ranija iskustva, i u Srbiji i u rasejanju, pružaju mnogo razloga za rezerve kada je u pitanju solidarno finansiranje. Zato je neophodno obezbediti čvrst mehanizam kontrole u čijem vrhu bi bili srpski patrijarh, predsednik i premijer Srbije, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, rektori univerziteta u Srbiji... Po mom mišljenju to treba da bude vrhovni savet i vrhovna savest čitavog poduhvata. Oni bi takođe kontrolisali izvršne strukture, poput projektanata i izvođača radova, nalogodavaca za isplate... - pojašnjava Jovanović.
 

Odrediti lokaciju

- Fond dijaspore za maticu može da iznese predlog, ali niti treba niti može da zahteva od državnih institucija Srbije i grada Beograda konkretnu lokaciju na kojoj treba podići Memorijalni centar. To moraju da preciziraju nadležne državne strukture. Naša želja je da memorijal bude na Kalemegdanu iz više razloga, a jedan od važnih je i taj da je Prvi svetski rat počeo objavom napada na Srbiju 28. jula 1914. godine, da je dan kasnije iz Austrougarske sa Dunava počelo bombardovanje Beograda i da je prvo đule palo na Kalemegdan - kaže Živadin Jovanović.

On podseća da je inicijativa o osnivanju srpskog Memorijalnog centra potekla od Miloja Milićevića iz Berlina.


- Milićević je izneo tu ideju i ona je prihvaćena na Saboru dijaspore održanom avgusta 2000. godine u Beogradu. Tad je takođe zaključeno da na ovom projektu svi koji imaju ulogu u državi i društvu treba da budu uključeni. Mada je unazad 13 godina svaka vladajuća garnitura bila upoznata sa predlogom o osnivanju memorijala, ništa konkretno nije učinjeno.

- Zato sam prošle godine ispred Fonda dijaspore za maticu uputio predlog Vladi Republike Srbije, a kopije svim državnim institucijama počev od predsednika države Tomislava Nikolića, da se donese zakon o osnivanju srpskog Memorijalnog centra - zaključio je Živadin Jovanović.

Finansiranje po zakonu

- Izdvajanjem značajnog priloga za podizanje srpskog Memorijalnog centra Fond dijaspore za maticu ne bi bio u sukobu sa zakonom. Fond je trajna institucija srpskog naroda stvorena 1999. godine na solidarnosti u odbrani i obnovi zemlje tokom i posle agresije NATO. U međuvremenu je 2008. godine, u skladu sa aktuelnim zakonskim propisima o udruženjima, Fond morao da bude preregistrovan.

 

- Donet je novi i novi Statut po kome je u prvom planu humanitarna pomoć žrtvama NATO agresije, ali i žrtvama terorizma na Kosovu i Metohiji. Druga statutarna odredba precizira učešće Fonda u negovanju i očuvanju istorijske baštine, nacionalnog, duhovnog i kulturnog identiteta srpskog naroda. I na osnovu te odredbe Fond može da se uključi u osnivanje srpskog Memorijalnog centra - objašnjava Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online