Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 13.08.2013.
04:28
D. Đorđević - Vesti A

Muke Stankovića: Koze su naš spas

Devetogodišnja Miljana, šestogodišnja Anđela i petogodišnji Nikola, neuhranjena dečica u odeći koja se zatekla u kući, staroj i zakrpljenoj, koju su dobili od prijatelja svojih roditelja Dragana (45) i Suzane (36), trče nam u susret.

Dragan i Suzana sa decom
 

Gosti u njihovoj kući u Drezgovici prava su retkost. Trče s komadićima vrućeg hleba u rukama, taze ispečenog, raduju se njegovom slatkom mirisu. Jedu, kako reče njihov otac, dva puta dnevno, ujutru hleb i komadić sira ili lončić mleka, a kasno u podne ono što se iznese na drveni sto kao varivo. A deca sanjaju da jedu euro-krem, kifle i razne druge poslastice.

I škola propade

Od jeseni Miljana će biti u trećem razredu, Anđela u prvom, a Nikola u predškolskom.
- Vole školu, to im velika radost, zbog učiteljice i još jednog jedinog đaka koji je iz Dobrejanca. To je sve, a škola je imala po 40 đaka u naše vreme. Sve propade, mi smo ostali na kućnom ognjištu jer nam se tako zalomilo - priča Dragan.

 

Kuća od blata

Kuća je u blizini jednog visa, gotovo smeštena u dolini, na jednom zaseku. U blizini su oronule pomoćne prostorije. Pored kuće je put i vada kojom otiče velika voda kada pada kiša ili se topi sneg. Iako je Dragan sproveo vadu u dolinu, ipak su kiše i sneg potkopale stubove stare kovanice.


- Kuću su moji preci gradili 1924. godine - klasična kovanica, temelj od kamena koji ide visoko iznad zemlje, potom letve, a sve punjeno mešavinom blata i slame. Poslednji sloj, kad je kuća zamazivana i glačana, sadrži i pepela. Od tada smo samo crep menjali, ima više od 30 godina - kazuje Dragan.

Odličan đak: Miljana sa đačkom knjižicom

Imaju bunar, iskopan kad i kuća, a i vodu sa česme koju su doveli sa izvora, oko 800 metra naviše. Na verandi je klupa za sedenje, a unutra jedna manja soba sa šporetom, krevetom i drvenim stolom za ručavanje, jedna mala soba sa krevetom i jedna dugačka, velika, koja služi za goste kad su slave.

- Slavsku sveću nikad ovde niko neće da utuli, ali sve je skromno, a i gostiju je malo - kaže Suzana.


Iza kuće suši se veš u dva dugačka reda, razapet na štriku od kuće do bunara. Suzani je neprijatno jer je sve staro, a baš u tom trenutku i kao majci u inat, prilazi mala Anđela i pokazuje njihov dečji donji veš, sav pocepan.


- Nema se, ništa novo deca nisu obukla, patike i ostalu obuću nose dok se ne raspadnu. Kupujemo na pijaci, a i to je slabog kvaliteta i muku imamo kako da ih obučemo i obuću nabavimo - s tugom u glasu govori Suzana.

Dajte deci slatkiše

Najstarija ćerka Miljana završila je drugi razred osnovne škole u Dobrejancu, iako je njihova kuća u ataru sela Sekirja, visoko u planini. Zbog razuđenosti sela, škola u Dobrejancu im je bliža. Vesela je i trči da nam donese đačku knjižicu, da vidimo da je položila sa odličnim uspehom.
- Kad porastem biću učiteljica, a kad zaradim pare svako dete u školi imaće užinu, ono što voli da jede, nešto slatko. Nijedno neće da bude gladno, ja ću da naredim - odsečnim, ozbiljnim glasom nam saopštava.

Roditelji se koliko mogu trude da deca bar ne budu gladna.
- Prvo hleba, pa drugo ako ima. Valjda će biti bolje, moji planovi su da ovde ostanem da živim, da mi deca odrastaju gde su i svi moji preci, a posle, ako nađu bolje, neka idu. Imaće uvek našu podršku. Meni treba pet koza, onih alpina što daju puno mleka, video sam ih kod prijatelja u susednom Vlasu. Ništa drugo ne tražim. Verujte, hoćemo da radimo, imamo livade u planini.

- Na hektare pašnjaka, trave koliko voliš, sve uslove da ih čuvamo kako treba. Imamo i prostoriju, taman za pet koza, a kad bi krenulo, razmnožavali bi ih i išli bismo na stado, da nam Nikola ostane na kućnom ognjištu i živi kao normalan čovek - priča Dragan.


Muči ga što nikako ne može da dođe do žive pare, pa da kupi makar jednu alpinku, kako joj tepa.

Brojimo rebra

- Nema stalnog posla, primamo dečji dodatak od 7.200 dinara. Kad traže radnike, idem u nadnicu, na košenje trave, branje drva za ogrev. Svaki dinar koji unesem u kuću ode na hranu, na kupovinu brašna, ostalo po malo, što mora da se ima. Kad primimo dečji dodatak odmah odem da se razdužim u prodavnicama po selima. Kad pretekne novca, kupim deci paštetu, salamu, džem, jer ovde rađaju samo divlje kruške, jabuke i šljive. Ni za šta nisu. Sadimo i malo kukuruza, koji retko uspe, a to je za svinjče koje nikad da postane svinja. Potom, malo krompira, boranije, pasulja i paprika na otvorenom. Ako Bog ne sruči grad, onda ima za nas, da nismo bez ičeg - kaže Dragan.
 

Suzana Stanković: Deca ne smeju da budu gladna
 

Imaju jedni kravu i tele, dve domaće koze i jedno svinjče. Kokoške nikad nisu mogli da gaje, lisice ih uvek odnesu. - Svima se ovde broje rebra, takva je sudbina. Tele je spas, kad ga prodamo, kupimo hranu za zimu i vratimo sve dugove - uzdišu Dragan i Suzana. Miljana prekida otežali razgovor, neka sparina udarila i preti da namami oblake. Moraćemo nazad peške, iako smo naviše izašli traktorom.


Kad je odraslim ljudima teško, kako li je onda deci?! Miljani i Anđeli do škole u Dobrejancu treba 45 minuta hoda glavnim zemljanim putem kad je suvo, a kad pada kiša duplo, sat i po u jednom pravcu. U to smo se uverili jer nas je Dragan vozio traktorom uzbrdo jedva se probijajući razlokanim zemljanim putem. Bez obzira što je leto i nema kiša na pojedinim mestima, u mrtvajama, voda izvire iz zemlje, točkovi se lako zaglave. Traktor se klati, zanosi pored dubodolina. Vozimo se u korpi za stoku, sedimo na dasci postavljenoj na dva oveća drvena, cerova trupca.


 

Anđela pokazuje svoje trošne stvari

- To je najbezbednije - kaže nam Dragan.
Nije imao benzina, išao je rano ujutru u drugo selo da uzajmi tri litra. Kaže da bismo u suprotnom do kuće pešačili dva sata uzbrdo jer nemamo kondicije.


- U povratku će vas Miljana ispratiti kroz šumu do glavnog zemljanog puta, a onda sve naniže, uzmite desni pravac dok ne vidite asvalt. Za 45 minuta ste dole - savetuje nas.

Decu školu prati Suzana, a u povratku Dragan.
- Kad krene škola, svaki dan tako, moramo da ih pratimo. Zimi je opasno, ima vukova koji se šunjaju i spuštaju dole, čak do reke - navodi Suzana.


Dok se spremamo da pođemo jer asvaltni put nije blizu, opet spominju koze alpine.
- One bi nas spasie i omogućile da ostanemo na kućnom ognjištu, da nam deca izrastu u zdrave osobe. Inače, čeka nas muka velika kao i do sada, što bi naši stari kazali: "Čeka nas da sečemo uši kako bismo zakrpili leđa."

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spremni za novi početak
Utorak 13.08.2013. 08:25
OOOOOOOOOO Srbijo srbijo deca ti gladuju i umiru a ti gajiš budućnost u političarima lopovima i tajkunima,Tadićivi savetnici su mesečno trošili 10,hiljada eura za mobilne telefone,jošt toliko na službena vozila za servise i goriva,a o ručkovima i skupim pićima i da ne govorimo,,srbija za sve ima para ali za decu nema,Ministar Velja Ilić ima stado od 300 ovaca milione Dolara je dobio od Panića da sruši Miloševića,pa ga molim i apelujem na njeg neka pokloni ovoj deci deset jaganjaca ili pet ovaca,biće mu zahvalna,
Utorak 13.08.2013. 07:18
Eto, to je lice Srbije, mnogi bi to najradije da sakriju, ali ipak izlazi na videlo.
Utorak 13.08.2013. 08:18
Kako, na koji nacin moze da se pomogne ovim ljudima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online