Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 21.07.2013.
11:28
RTS A

Ko je Dikićev naslednik: "Izbor ne sme biti politizovan"

Bratislav Dikić je smenjen sa položaja prvog čoveka Žandarmerije, a još se ne zna kada će najbrojnija policijska jedinica dobiti novog komandanta. Stručnjaci su saglasni da izbor komandanta Žandarmerije ne sme da bude politizovan, prvenstveno zbog poslova i broja ljudi kojima raspolaže.

Žandarmerija obezbeđuje aministrativnu liniju sa Kosovom, bori se protiv terorizma i organizovanog kriminala, brine o javnom redu i miru, suzbija pobune u zatvorima...
 

Više od tri hiljade žandarma raspoređeno je u komandi, novosadskom, beogradskom, niškom i kraljevačkom odredu. Za sebe vole da kažu da ne biraju zadatke već da zadaci biraju njih. Svoje pripadnike biraju iz redova policije.

Slučaj u Jagodini pokazao je da i detaljni psihofizički testovi i bezbednosne provere kandidata za tu jedinicu mogu da zataje. Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekao je da ćemo uvek naći natpise u novinama o različitim policajcima pa i žandarima koji su učestvovali u nekim kriminalnim aktivnostima i onda to ima nekako tendenciju da se prebaci na imidž cele jedinice.

"Onda se tu gubi legitimitet i to je ono što je loše", naveo je Milošević.

Šta tačno radi Žandarmerija?

Samo neki od zadataka Žandarmerije je obezbeđivanje administrativne linije sa Kosovom, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala, briga o javnom redu i miru, suzbijanje pobuna u zatvorima, obezbeđivanje diplomatsko konzularnih predstavništava i pomoć u vanrednim situacijama. Analitičari kažu da je s obzirom na te zadatke i obučenost žandara bitno ko će predvoditi takvu jedinicu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da je komandant Žandarmerije čovek koji se nalazi na čelu jedinice uporedive sa brigadom u vojnoj terminologiji i treba respektovati da on zapravo ima najjači potencijal za unutrašnju upotrebu u zemlji Srbiji.

"Zbog toga izbor komandanta Žandarmerije je osteljivo političko i bezbednosno pitanje, jer malo ko kao komandant Žandarmerije ima potencijala da vam stvori problem da bude ne daj bože instrumentalizovan", naveo je Radić.

U okviru Ministarstva unutrašnjih poslova postoje i Specijalna antiteroristička jedinica i Protiv teroristička jedinica. Imaju, prema nekim procenama, po 250 pripadnika. Radić kaže da su SAJ i PTJ usmerene pre svega na rešavanje bezbednosnih problema koji je usko lokalizovan, dok je Žandarmerija osposobljena za intervenciije u ozbiljnim situacijama masovnog ugrožavnja poretka države Srbije.

Njihove komandante (Žandarmerija, SAJ, PTJ ) postavlja i razrešava ministar unutrašnjih poslova na predlog direktora policije. Te jedinice angažuju se samo uz odobrenje ministra.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.07.2013. 13:22
Ma ne, "sigurno" neće biti politizovan!
Nedelja 21.07.2013. 12:23
држава која улаже у полицијске формације са војним устројством, уместо да јача ВОЈНЕ формације, не заслужује да се зове - државом... То је класичан облик диктатуре једне политичке касте... на питање "шта раде жандари" ? лако је одговорити... "траг" - цена наркотика никад мања... ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online