Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.07.2013.
13:01
J. L. Petković - Vesti A

I Srbi saučesnici u otimanju imovine

"Postupak Aleksandra Vlajkovića, zamenika direktora Vladine Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu je ozbiljna greška. Da je to uradio neko u mojoj Kancelariji bio bi odmah smenjen", kaže Aleksandar Vulin, šef Kancelarije za Kosmet.

Aleksandar Vulin

Pre nedelju dana "Vesti" su otkrile kako je Vlajković tražio podršku od Hašima Tačija za snimanje filma "Crni mercedes", a usput mu poželeo i uspešne pregovore u Briselu.

"Vesti" su otkrile i da Albanci grade velelepno naselje u Gračanici uzurpirajući deo srpske imovine, a predstavnici opštine tvrde da su nemoćni.


- Ako ne možete da nešto sprečite, a vi uradite ono što je do vas - angažujte međunarodnu zajednicu, napravite protest ako smatrate da je to nezakonito. Učinite nešto! Nažalost, srpska država ne može da uradi tu skoro ništa. Mi se obraćamo međunarodnim institucijama i po tom i po svim ostalim pitanjima vezanim za imovinu i Srba i države Srbije na KiM. U kojoj meri smo uspešni u tome, nažalost, ne zavisi samo od nas. Ali, opština Gračanica je deo institucija Prištine, pa zašto ne deluju kroz te institucije?

Zašto?

- Koliko se sećam, opravdanje Samostalne liberalne stranke što je ušla u institucije Prištine bilo je da će na taj način moći bolje da štiti prava srpske zajednice na KiM. Ovo im je bila izvanredna prilika, koju su propustili. Ima tu još problema.

Minimalac ostaje

Interno raseljeni strahuju od ukidanja minimalca od 8.000 dinara mesečno!?
- Takva odluka nije doneta na Vladi. Smatram da je to potpuno pogrešno. Zahvaljujući Ministarstvu prosvete i angažovanju nas iz Kancelarije za KiM nije ukinuto nijedno školsko odeljenje na KiM a po standardima koji važe u ostatku Srbije, bilo bi ukinuto na desetine. Ali, specifičnost života naših ljudi na KiM je takva da bi to bio velikih greh.


Vučić je najbolji

Spekuliše se da biste mogli preuzeti Ministarstvo odbrane?
- Smisao rekonstrukcije Vlade jeste da se menjaju ministarstva koja ne rade dobro. Aleksandar Vučić je taj koji donosi konačnu odluku, i mislim da je on ministar koji radi najbolje u vladi. Dakle, stvarno ne znam kako bih mogao pomoći, odnosno ne znam šta bi njegova promena u tom ministastvu mogla da pomogne jer on radi odlično.


Kojih?
- Jedan je otimanje srpske imovine, i to što za to sve ove godine niko nije odgovarao, ali postoje i Srbi koji se ne bune protiv otimanja te imovine, koji je legalizuju i slobodno mogu reći učestvuju u otimanju.

Na koga mislite?
- Na one koji učestvuju u svemu tome. Ne može to biti neko ko nije deo tih institucija.

Da će predstojeći izbori među srpskom zajednicom na KiM pročešljati ko, šta, za koga radi i čije interese zasutpa?
- Naravno. Srbi će morati da zauzmu jedinstven stav po pitanju lokalnih i eventualnih parlamentarnih izbora. Dakle, moraćemo svi zajedno da donesemo odluku kako ćemo raditi i šta je najbolje i najkorisnije i za naš narod i za našu državu. Bez jedinstvene odluke, nastavićemo kao i do sada, i neće biti ništa od toga. Ahtisarijev plan ne bi nikada zaživeo da po njemu nije postupio jedan manji deo srpske zajednice, pa smo sada tu gde jesmo.

POVEZANE VESTI

Petak 12.07.2013. 20:24
...sve najgore sto se desava na KiM. dal je zlo Albansko ili srbsko, za sve je kriv NATO a zatim srbska vlast pocetkom Djindjiceve vlade pa do danas...i tacka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online