Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 04.07.2013.
19:50
Beta A

NVO: Srbija će biti isuviše prljava za EU

Evropski pristupni fondovi finasiraju i neodržive projekete u Srbiji što je u suprotnosti s ciljevima Evropske unije (EU) da se do 2050. godine smanji emisija ugljen-dioksida za 80 odsto, piše u najnovijem izveštaju nevladinih organizacija.

Nacionalni koordinator "CEE benkvoč netvorka" (CEE Bankwatch Network) Zvezdan Kalmar rekao je u Novom Sadu da velike investicije u fosilna goriva međunarodnih finansijskih institucija na Zapadnom Balkanu ometaju usklađivanje tih zemalja sa pristupnim zahtevima EU.

Investicije u fosilna goriva ometaju usklađivanje sa pravilima EU: Kolubara

"Protivimo se finansiranju 'prljavih' tehnologija jer smo svesni da se u energetici jedino može raditi održivo", rekao je Kalmar i dodao da međunarodne finansijske institucije plaćaju neodržive projekte.

On je kao primer naveo finansiranje projekata u vezi sa iskopavanjem uglja i ocenio da će planirano finansiranje Kolubare imati dugoročno loše posledice.

"Ovog momenta mora da se prestane sa investicijama u ugalj, jer, ukoliko se tako ne uradi, biće nemoguće ispuniti obaveze koje proistuči iz pridruživanja EU što će dovesti do ogromnih kaznenih penala koje će Srbija morati da plaća, a koje smo mi procenili da će - samo zbog emisije ugljen-dioksida - biti između 700 miliona i
milijardu evra", upozorio je Kalmar.

Po njegovim rečima, taj paradoks postoji, jer se takve investicije maskiraju kroz poboljšanja zaštite okoline, na primer rudnika, a zapravo, kako je dodao, iza svega su interesi industrijskog lobija posebno nemačkog, italijanskog, kao i kineskog i ruskog. Kao najbolji primer, on je naveo novi kopač za ugalj od 4,5 tona čistog čelika koji će biti prizveden u jednoj nemačkoj kompaniji, za potrebe Kolubare.

To je "mračan biznis koji pokušavamo da osvetlimo", rekao je Kalmar i dodao da obnovljivi izvori energije, masivna ušteda energije i smanjenje računa za energiju moraju biti glavni cilj energetike i u Srbiji.

Partnerske organizacije koje su učestvovale u izradi studije su zaključile da evropske razvojne banke troše 32 puta više na fosilna goriva, nego na obnovljive izvore energije koji nisu povezani sa hidro-potencijalom.

Taj trend znači da zemlje Zapadnog Balkana, posebno Srbija koja želi da postane članica EU, idu u suprotnom smeru od ciljeva EU u oblasti klimatskih promena. Izveštaj "Investiraj na brzinu, kajaćeš se posle" sastavile su organizacija civilnog društva, udruženih u programu "Održiva energetska politika Jugoistočne Evrope".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.07.2013. 20:39
a EU je suvishe pogan za srbiju
Četvrtak 04.07.2013. 21:16
Prljava gamad da nas nisu bombardovali bili bi najcisca zemlja u Evropi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online