Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 29.06.2013.
08:19
Beta A

Amfilohije: Legli ste na rudu Evropi

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohije ocenio je da je sadašnje stanje na Kosovu "nasleđe onoga što se na Kosovu zbivalo 1389".

Briselski sporazum ne donosi ništa dobro: Mitropolit Amfilohije
 

Amfilohije je u intervjuu podgoričkoj Televiziji "Atlas" rekao da je "muratovska tiranija" na Kosovu u 14. veku "isto što i sadašnja (tiranija) NATO ili ne znam čija".

Na pitanje šta je pravo rešenje za Kosovo, ako to nije sporazum koji su u Briselu sklopile vlade Srbije i Kosova, mitropolit Amfilohije je odgovorio ocenom da je Kosovo "veritakala u svakom smislu za ovaj narod - zovite ga kako hoćete - ili za ove narode, za ove države".

Hteo da oduzme Dačiću crkvena odlikovanja

Mitropolit nije precizno odgovorio na pitanje o tome kakva je suštinska poruka Sinoda SPC u vezi sa sporazumom o Kosovu, već je rekao da bi on bio "malo radikalniji" u zaključcima.

Amfilohije je potvrdio da je na majskom Saboru Svetog Sinoda SPC "pominjano" da se Ivici Dačiću oduzmu crkvena odlikovanja: "Neko je to pomenuo, ja nijesam ni znao da Dačić ima ta odlikovanja", rekao je mitropolit.

Prema rečima Amfilohija, "normalno i zdravo rešenje" za Kosovo je to da ono pripada - svima. Mitropolit je u tom kontekstu citirao Njegošev stih "Neka bude što biti ne može".

Amfilohije je kazao da sporazum koji su aprila postigli premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, "nikome ne donosi dobra", već Kosovo, kako je ocenio, "ostaje bure baruta" što je, po njemu, bilo i posle Kosovske bitke 1389. godine.

Mitropolit je izneo da je potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, na njegovu ocenu da su sporazumom Dačića i Tačija Srbiji otvorena sva vrata u Evropi, uzvratio rečima: "Otvorena su vrata zato što ste im legli na rudu".

Prema oceni Amfilohija, Evropa atakuje na "dostojanstvo srpskog naroda", a to što je EU, upravo danas, na Vidovdan, odlučila o otvaranju pregovora sa Srbijom, Amfilohije je objasnio kao "nastavak svega što se s nama događalo posle 1389. godine".

"To je nastavak robovanja", kazao je Amfilohije, opet citirajući Njegoša "Što se ne htje u lance vezati...", ali je naveo da se "crkva ne veže u lance".

POVEZANE VESTI

Subota 29.06.2013. 09:11
To je ono isto što je i Murat 1389. godine pisao knezu Lazaru. "Care Lazo od Srbije glavo, nit je bilo, niti će kad biti, jedna zemlja, a dva gospodara. E, to danas radi EU sa Srbijom. Ne može Srbija imati gospodara. Oni će gospodariti. Mi ćemo biti raja u EU.
Subota 29.06.2013. 09:32
Некад давно се такав рад звао КУЛУК. Тада смо били поробљени од Турака а данас од свих белосветских успјешних привредника. СРБИН ради за 200 евра. Нема годишњи одмор. Нема топли оброк. Нема плаћен превоз. Нема плаћен доручак. Нема коме да се жали ако су му права угрожена. Браћа и сестре СРБИ немају ни права па како би се жалили на њих!Ти бјелосвјетски тзв. успјешни бизнисмени дођу код нас СРБА, добију 10 000 евра да би нас запослили, тј. да би нам ставили окове и да би нас оробили. Онда их ослободе плаћања доприноса. Онда им дају бич! А они нашиље ону ствар! Па удри и ј… СРБИНА! А ми гледамо трпимо и ћутимо. Још нам продају фору – неће СРБИН да ради! Јок па како се зове све ово?
Subota 29.06.2013. 09:37
Значи поред тога што су нас убијали, клали, палили, земљу отели, затровали, Цркве срушили, гробове преорали, дјецу масакрирали, сад нам и окове ставише. И то не они! Јер они знају да се они појаве да би их ми зубима растргали него нам послаше НЕВЈЕРУ из наше ВЈЕРЕ!И они нас оковаше демократским проевропским оковима. Бар су европски! Е кад чујем Европа, па макар било и првенство Европе у неком спорту одма побјесним. Још кад ми кажу да смо демократско друштво тек би онда сам себи појео џигерицу!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online