Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 21.03.2013.
14:00
Nedeljnik A

Čomski: Evropa vas baš i ne želi

Pogodba "Kosovo za Evropu" nije dobra, jer Evropska unija nije oduševljena idejom da joj pristupe Srbi, kaže filozof Noam Čomski, a prenose beogradski mediji.

Evropa je suštinski rasističko društvo: Noam Čomski

"Pristupanje Srbije EU je u ovom trenutku prilično dubiozan potez. Čak i pod uslovom da će vas Evropa prihvatiti, što ni u kom slučaju nije izvesno. Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi, tako da to neće biti tako jednostavno", kaže Čomski za ''Nedeljnik''.

Čak i kada bi bila, navodi Čomski, to ne bi bio ispravan potez, jer EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike, koja urušava siromašnije članice.

"U poređenju s njom, američka finansijska politika izgleda veoma progresivna. Sama ideja da nametnete mere štednje državama predstavlja ekonomsku katastrofu, i sada vidimo šta se događa. Svaki normalan ekonomista to vidi, a čak i Međunarodni monetarni fond to vidi", rekao je on.

Noam Čomski, najvažniji politički mislilac, u ekskluzivnom razgovoru za novi broj "Nedeljnika" navodi da nije iznenađen pregovorima Beograda i Prištine, i da razume pritiske pod kojima je Srbija. Po njemu, bilo je samo pitanje dana kada će Beograd popustiti.

"Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli. Isti slučaj ste imali s Miloševićem tokom osamdesetih i ranih devedesetih", kazao je Čomski za "Nedeljnik".

Najveći živi intelektualac, u prvom intervjuu za srpske medije posle mnogo godina, objašnjava da iza američke podrške nezavisnom Kosovu stoji dugotrajno geopolitičko promišljanje.

"Inicijativa Amerike usmerena ka bivšoj Jugoslaviji i posebno Kosovu, upravo je zbog održavanja i proširenja američke moći u onome što se geostrateški posmatra kao prilično krucijalan region. Delom zbog Evrope, a delom zbog Bliskog istoka", govori Čomski.

Čomski navodi da svetom upravlja sila, ne zakon, niti sentimentalnost.

"Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko delotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku posle rata. Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti. Tako funkcioniše svet", kaže Čomski.

Čomski dodaje da je Nemačka priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

"Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob", navodi Čomski.

On upozorava da je Evropa suštinski rasističko društvo, koje ne trpi različitost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.03.2013. 14:50
Ovaj covek je apsolutno u pravu....
Četvrtak 21.03.2013. 14:55
Ja se molim dragom Bogi da nas ne prime u tu sektu! Jednostavno mi tamo ne pripadamo, istorija je uciteljica zivota!!!
Četvrtak 21.03.2013. 15:46
Ma kakva EU,to je "Viertes Reich".Svi koji su hteli da ujedine razdvojene Nemacke i pomogli u tome,sada ta ista Nemacka "kupuje" i unistava ekonomski.Ono sto je pokusala oruzjem u II s.ratu,danas uspeva sa novcem.Treba da zahvale i Rusiji ako su danas ujedinjeni,a ne sada da zezaju Rusiju preko Kipra.Udarili su ponovo na Rusiju (a to im je bila najveca greska u II s.ratu).Da sam Putin izjavio bi "Nemacku treba podeliti na 10 delova"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online