Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.12.2012.
15:33
RTS A

Stojiljković: Sve stranke kršile zakon

U prethodnoj izbornoj kampanji sve stranke zaobilazile Zakon o finansiranju političkih stranaka, rekao predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković. Stranke u kampanji potrošile oko 26 miliona evra, od kojih je više od 17 miliona obezbeđeno iz republičkog budžeta.

Predsednik odbora Agencije Zoran Stojiljković
 

Sve stranke u Srbiji zaobilazile su Zakon o finansiranju političkih stranaka u prethodnoj izbornoj kampanji i zato će Agencija za borbu protiv korupcije podneti više prekršajnih prijava, izjavio je predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković.

Stojiljković je najavio da će Agencija o svim pokrenutim postupcima po osnovu nepodnošenja izveštaja o troškovima kampanje obavestiti i tužilaštvo zbog mogućnosti da u takvim slučajevima postoji i krivična odgovornost.

"Stranke su pokazale začuđujuću ravnodušnost prema podnošenju izveštaja o finansiranju i pravu građana da znaju ko daje novac strankama", rekao je Stojiljković u Palati Srbija na predstavljaju izveštaja Agencije o finansiranju izborne kampanje 2012. godine.

Stojiljković je naveo da su stranke u kampanji za parlamentarne i predsedničke izbore potrošile oko 26 miliona evra, od kojih je više od 17 miliona evra obezbeđeno iz javnih izvora, odnosno iz republičkog budžeta.

"Kampanje nisu bile naročito skupe i koštale su oko šest evra po biraču", rekao je Stojiljković i naglasio da je cilj Agencije za borbu protiv korupcije da utvrdi kako izborne kampanje utiču na tokove novca u politici.

"To je relativno mali novac, ali u izbornoj kampanji se uspostavljaju veze oko tendera, nabavki i ulazi se u sivu ekonomiju, i to je rodno mesto zavodljivog delovanja novca na politiku", rekao je Stojiljković.

On je naveo da su stranke u kampanji za parlamentarne izbore više od polovine novca dobile iz javnih izvora, a na predsedničkim izborima oko 85 odsto.

"Gotovo trećina prihoda stranaka na parlamentarnim izborima dolazi od kredita koje su stranke uzimale, često pod nekomercijalnim uslovima i od banaka koje su u većinskom državnom vlasništvu. To može da bude problem, dok je dosta skromno učešće privatnih donacija pravnih i fizičkih lica", rekao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, očigledno je da stranke same sebe finansiraju ili određuju kanale finansiranja.

Stojiljković je najavio da će u januaru Agencija za borbu protiv korupcije predstaviti izveštaj u kojem su ukršteni podaci iz izveštaja koje su stranke podnele i rezultati monitoringa Agencije, a da će u februaru biti predstavljen izveštaj o prilozima 6.000 fizičkih lica i 200 firmi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online