Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 08.12.2012.
05:30
Večernje novosti A

Evropa nas hvali, ali ništa od datuma

Proces evropskih integracija Srbije se nalazi na prekretnici. Svi pogledi pristalica EU su uprti u sledeću sedmicu, kada će se, najpre u ponedeljak i utorak na Savetu ministara, a zatim i u četvrtak i petak na Samitu EU, krojiti zaključci od kojih zavisi i dalji evropski put naše zemlje.

Proces evropskih integracija Srbije na prekretnici
 

Evropski komesar za proširenje Štefan File je, posle treće runde političkog dijaloga između Beograda i Prištine, istakao da Srbiji treba dati podršku i Evropski savet pozvao da donese hrabru odluku.

Ministri spoljnih i evropskih poslova i vicepremijeri zemalja članica EU, za "Novosti", otkrivaju kako će odgovoriti na ovaj poziv i u kom će se pravcu voditi diskusija na predstojećim sastancima. Svima je postavljeno samo jedno pitanje: Mislite li da bi Srbija trebalo da dobije pozitivan signal i može li sledeće nedelje da očekuje "uslovni datum" za početak pretprijemnih pregovora za članstvo u EU?

Vilijam Hejg, Velika Britanija: Napredak jasan

Velika Britanija je jedna od najjačih pristalica proširenja EU, koje uključuje sve zemlje zapadnog Balkana. Srbija je ostvarila značajan napredak, što je priznato od strane EU u martu, kada joj je dodeljen status kandidata. Evropski savet je u martu bio jasan u vezi s tim koje dalje korake Srbija treba da preduzme pre započinjanja pretpristupnih pregovora. Nedavni izveštaj o napretku je podjednako jasan u vezi s potrebom da se nastave unutrašnje reforme i da se ostvare dobrosusedski odnosi. Ovi razgovori treba da se nastave, što od obe strane zahteva da nastoje da ostvare napredak ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa - iz Forin ofisa prenose suštinu Hejgove izjave.

Gvido Vestervele, Nemačka: Umiriti sever

Pozdravljamo činjenicu da Srbija i Kosovo nastoje da normalizuju svoje odnose. Ova normalizacija je od vitalnog značaja u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa. A to je, opet, neophodan uslov da bi se omogućilo dvema zemljama da konačno uđu u EU s punim pravima i obavezama, kao partneri. Pozivam obe strane da nastave da se odvažno i konstruktivno angažuju u tom procesu. Potrebna nam je politička saglasnost između Srbije i Kosova o ključnim pitanjima, uključujući i o nerešenoj situaciji na severu Kosova. I, potrebna nam je istinska i iskrena primena prethodnih i budućih sporazuma. Nudeći regionu perspektivu pristupanja EU 2000, zemlje članice su se obavezale. Stojimo iza te obaveze, bez oklevanja i izgovora - navode iz nemačkog MSP.

Miroslav Lajčak, Slovačka: Ohrabrenje sledi

Verujemo da će zaključci Evropskog saveta o proširenju biti ohrabrujući za naše partnere i njihove napore u procesu integracije. Slovačka podržava proširenje Evropske unije i staviće akcenat na suštinu i ispunjenje postavljenih kriterijuma. Evropska unija vodi diskusiju o svojoj budućnosti i nove članice treba da budu spremne da ostvaruju ne samo svoja prava nego i obaveze. Verujem da će zaključci dati podsticaj Srbiji u njenim nastojanjima.

Karel Švarcenberg, češka: Datum tek 2013.

Dovođenje svih zemalja zapadnog Balkana u EU je najbolji način da se osigura stabilnost i prosperitet celog regiona. Češka Republika snažno podržava aspiracije Srbije za članstvom u EU. Češka pozdravlja pozitivan razvoj u dijalogu između Srbije i Kosova. Nadamo se da će se to odraziti u zaključcima Saveta za opšte poslove i da će biti ocenjen napredak, što bi omogućilo EU da utvrdi datum za početak pretprijemnih pregovora u prvoj polovini 2013.

POVEZANE VESTI

Subota 08.12.2012. 07:14
Sto duze otezu sve bolje za nas, tako da ne mogu posle raspada kriviti Srbiju za to.Bilo nam je mnogo gore devedesetih godina, pa smo preziveli.Ima i boljih partnera od aktuelne Evrope, treba gledati alternativna resenja.Kada Srbija ne bi kupovala proizvode iz Slovenije i Hrvatske, i oni bi, kao i Grcka odavno vec bankrotirali, a i ovako su vec u debelom blatu.Primljene su u Evropu samo iz politickih razloga i interesa Nemacke, kao sto i Hag donosi samo politicke odluke.Pitajte samo normalne ljude u Sloveniji.
Subota 08.12.2012. 06:59
Kampanja za racun zutih http://srpskizurnal.com/2012/12/08/прљава-кампања-против-патриотских-ме/
Subota 08.12.2012. 09:08
Колико ови издајници лажу свој народ а пре свега на Косову, говори и најсвежија изјава немачког вице канцелара. Гори су од жутих зато што су "патритским" обећањима у предизборној кампањи још више преварили народ од жутих. Без хитног рушења издајничке власти, Србија иде у вишедеценијско ропство!!! Цитат Гуида Вестервелеа: Gvido Vestervele, Nemačka: Umiriti sever Ova normalizacija je od vitalnog značaja u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa. A to je, opet, neophodan uslov da bi se omogućilo dvema zemljama da konačno uđu u EU s punim pravima i obavezama,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online