Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 11.11.2012.
19:05
Srna A

Medalja za prababu i pradedu Vuka Jeremića

Memorijalni centar "Jad Vašem" u Jerusalimu dodelio je medalju "Pravednik među narodima" i Povelju časti pradedi i prababi Vuka Jeremića, Nuriji i Devleti Pozderac, zbog spasavanja Jevreja u Drugom svetskom ratu, saopštila je Ambasada Izraela u Beogradu.

Ponosan na pradedu i prababu: Vuk Jeremić
 

Ovo visoko odlikovanja dodeljena su im zbog hrabrosti i plemenitosti koju su iskazali, spašavajući Jevreje upućene u ustaški koncentracioni logor Jasenovac.

Grupa Jevreja koja je odbegla iz transporta za Jasenovac, pokucala je na vrata porodice Pozderac u Cazinu, u zapadnoj BiH, a zahvaljujući njihovoj pomoći, preživela je nacističku okupaciju Jugoslavije i holokaust, navodi se u saopštenju.

"Jad Vašem" osnovan 1953. godine

Izrael je 1953. godine osnovao Spomen-obiežje holokausta "Jad Vašem" kao spomen šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saradnici, ali i kao znak poštovanja malobrojnim pripadnicima drugih naroda koji su rizikovali živote, spasavajući Jevreje.

Imena pripadnika različitih nacionalnosti koji su u Drugom svjetskom ratu spasavali Jevreje uklesana su na Zid časti u Vrtu pravednika "Jad Vašema", a u slučaju da im je medalja "Pravednik među narodima" posthumno dodeljena, to priznanje predaje se najbližem srodniku.

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi pozdravio je herojski čin porodice Pozderac, podsećajuci na jevrejsku izreku da je "onaj koji je spasio jedan život spasio čovečanstvo".

"Svi oni u Izraelu koji su potomci Jevreja spasenih u Cazinu ovom prilikom duguju svoje živote porodici Pozderac", poručio je ambasador Levi u saopštenju dostavljenom medijima.

Priznanja će biti uručena potomcima, a datum ceremonije na kojoj će biti dodeljena još jedna medalja "Pravednik među narodima", nije utvrđen.

Nurija Pozderac bio je učitelj po zanimanju i pre rata poslanik iz cazinskog sreza, a jedan je od vođa i pokretača Narodnooslobodilačkog pokreta u Cazinskoj krajini.

I njegov otac Murat-aga bio je poštovan i uticajan u tom regionu za vreme turske vladavine. U toku Pete neprijateljske ofanzive nemačkih i četničkih snaga potpomognutih italijanskim i bugarskim jedinicama 1943. godine u blizini Sutjeske, Nurija Pozderac je ranjen, a preminuo je četiri dana kasnije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.11.2012. 22:02
zasto se vecina u vezi Jeremica folira? Svi su znali, a ni on sam nije krio ko su mu roditelji ! Covek se ponasa kao Srbin, krsten je od strane poravoslavnog popa u Srpsku crkvu, kaze da je Srbin pa sta vi hocete vise? Po definiciji SPC onaj ciji su preci Srbi a krsten je od strane iste smatra se Srbinom. Dosta vise sa trazenjem dlake u jajetu!
Nedelja 11.11.2012. 19:10
A kako je on postao Jeremic ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online