Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 11.11.2012.
13:48
Beta A

Protest LSV-a zbog skidanja zastave Vojvodine

Pristalice Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) protestovale su u nedelju 11. novembra ispred upravne zgrade Javnog komunalnog preduzeća Tržnica u Novom Sadu, zbog odluke rukovodstva te firme iz redova Demokratske stranke Srbije (DSS) da skinu zastavu Vojvodine sa jarbola na zgradi.

Portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov
 

Stotinak pristalica LSV-a nosili su dvadesetak vojvođanskih zastava, a razvili su i jednu veoma veliku zastavu, dugačku i široku nekoliko metara.

Potom su na simboličan jarbol podigli zastave Vojvodine i Srbije, jednu pored druge i poručili da će se zastava Vojvodine ponovo vijoriti na zgradi Tržnice, pored zastave Srbije, Grada Novog Sada i tog javnog preduzeća.

Pročitajte još: LSV: Zašto je skinuta zastava Vojvodine?

Demonstranti su nosili transparente "Ostavite Vojvodinu na miru", "Vratićemo zastavu", "Ovde će se ponovo vijoriti zastava Vojvodine", "Tako to rade legalisti - krše Ustav koji su sami doneli".

Portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov kazala je novinarima da će ta stranka ponovo vraćati zastavu svugde gde bude skinuto to obeležje Vojvodine.

Prema njenim rečima, zastava Vojvodine je ustavna kategorija, koja je potvrđena i Odlukom Skupštine Vojvodine o znamenju i simbolima pokrajine. Najavila je da će poslanici LSV-a u Skupštini Srbije podneti predlog za izmenu odgovarajućeg zakona, kako bi zastava Vojvodine imala isti tretman kao i zastava Srbije i kako bi i oni koji je skrnave ili skidaju bili kažnjeni na isti način kao kada se vređa zastava Srbije.

"DSS ne poseduje JKP Tržnica i nema pravo da na ovakav način vređa Skupštinu Vojvodine i dva miliona građana pokrajine. Javna preduzeća su vlasništvo građana Novog Sada", kazala je Jerkovljeva. Dodala je da je ta stranka ponosna zato što ima drugačije viđenje autonomije Vojvodine od DSS-a, stranke koju, kako je kazala,
podržava i bivši vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović "Firer".

Aleksandra Jerkov je kritikovala gradske vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom i DS S-om zato što, kako je ocenila, pokušavaju da na silu promene Dan grada Novog Sada.

"Prekjuče smo prisustvovali veoma čudnom događaju, kada su pokušali na silu da uvedu da je 9. novembar novi Dan grada Novog Sada. Taj datum se nikada ranije obeležavao kao Dan grada", kazala je Jerkov.

Kao Dan grada Novog Sada zvanično se od 1997. godine obeležava 1. februar, u znak sećanja na 1. februar 1748. godine, kada je Novi Sad dobio status Slobodnog kraljevskog grada u okviru Habsburške monarhije, od tadašnje carice Marije Terezije.

Gradske vlasti organizovale su prekjuče više manifestacija kako bi obeležile 9. novembar, dan kada je Srpska vojska oslobodila Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata, 1918. godine. Toj proslavi prisustvovali su, pored gradskih čelnika, i
potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i bački episkop Irinej.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.11.2012. 17:29
JP"Tržnica" je preduzeće...čiji je osnivač grad,a ne pokrajina i ne postoji obaveza da se vijori nijedna zastava ispred takve firme. Savetujem gospođicu Jerkov da pobede na izborima,formiraju vlast...pa nek tura i svoje gaće(ako 'oće) da se vijore ispred takvih firmi!!!
Nedelja 11.11.2012. 18:52
Nista dobro dok ne dodje do kalašnjikova, a tada će mo se mi starosedeoci iz Šajkaske lepo obračunati sa manjinom ,tj.decom dođosa od 45 koju nam je kao vladare nametnuo Broz.Ne galami ona zbog zastave nego zbog toga što je drzava počela starosedeocima da vraća imovinu a njeni pajtosi ,Čankovi,Žikini,Krunicevi i ostali su skoncentrisani u Vase Stajića.Lako za pronaći! Kad dođe dan pravde mi će mo vas počistiti gospođice i to sa voljom uz sećanje na to što su vaše tatice radile našim po Salajci i Podbari,a zastava će biti ona koju su nasi preci nosili 1848.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online