Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.08.2012.
09:16 >> 09:59h
D. Đorđević - Vesti A

Kabadahije palile i gradonačelnikov auto

Grafit "pali i biblioteku, narodnjaci su zakon", koji je nedavno osvanuo na zgradi Šumskog gazdinstva u centru Vranja, žitelji ovog grada protumačili su kao poruku da se kriminalci više nikoga i ničega ne boje. Vranjanci su s pravom uznemireni jer su za poslednje dve i po godine u njihovom gradu izgoreli pozorište, diskoteka, 10 automobila i tri restorana. Seriji paljevina, tuča, ranjavanja i pucnjava, koje gotovo iz dana u dan potresaju Vranje, kao da nema kraja.

Izgorelo pozorište

Pre nekoliko dana policija je uhapsila dvojicu mladića zbog sumnje da su benzinom polila zgradu diskoteke Paladijum, a vatra se proširila na pozorište staro 120 godina. Dve osobe protiv kojih je poveden postupak pod optužbom da su učestvovale u paljenju restorana Kubura oslobođene su po prvobitnoj presudi...

PROVOKACIJE U KAFANI

Zapaljeni auto gradonačelnika Antića
 

Vranjski analitičar Saša Stojković, urednik lokalnog OK radija, nije iznenađen ovim događajima.


- Ona policija koja je dozvolila divljanje vozača na ulicama, parkiranje kao u Bagdadu, preglasnu muziku do ranog jutra, ona kriminalizovana policija koja je čelo ovdašnje mafije, ta policija sada gleda svojih ruku delo i hvata se za glavu. Da li je vreme da se u Vranju uvede vanredno stanje i policijski čas, pre nego što sve zapale i pobiju, a od grada naprave konc-logor za građane koji to nikada nisu bili? - pita se Stojković.
Piromani haraju Vranjem, ne prezaju ni od čega. Čak su gradonačelniku Zoranu Antiću zapalili dva automobila.


- Ukoliko policija ne zna ili ne želi da izađe sa imenima, ja sam kao gradonačelnik spreman da lično saopštim imena i nadimke kriminalaca osumnjičenih za paljevine, jer ceo grad zna ko su oni, a izgleda jedino policija ne zna - rekao je Antić kad je u julu zapaljen džip porše kajen, makedonskog državljanina Trifuna Dokovskog, direktora Tikveša.

Saša Stojković
 


Grad živi u sve većem strahu.


- Očigledno, poruka je jasna - kriminalci sve više preuzimaju vlast u gradu, naočigled policije koja ili ne ume ili ne želi da piromanima stane za vrat. Neki od njih toliko su se osilili da i na svojim Fejsbuk profilima jasno poručuju - mi smo ovde zakon. Po gradu se priča da je Dokovskom zapaljen džip, jer je odbio lokalnim silnicima da plaća reket. On to nije potvrdio, ali ni opovrgao - kaže Stojković.

Uviđaj na brzinu

Priča se da je policija uviđaj o paljevini pozorišta radila samo tri sata, dok je ta ista policija paljevinu crkve Sveti Nikola u Vranju 2003. radila tri dana. Kažu da je na licu mesta nađeno mnogo tragova, od otisaka patika do svedoka koja su videla kako se piromani presvlače u obližnjem parku...

 

Kritika pravosuđa

- Velinovićeva smena nije nemoguća, jer on na svojoj strani praktično nema nikoga. No, ovde se previđa i izuzetno loš rad pravosudnih organa, i loš rad inspektora na terenu, i kriminalizovana struktura srpske policije uopšte... - kaže Stojković.

Gradonačelnik Antić poručuje da se mora stati na put bezakonju.


- Da li treba zgradu opštine da zapale? U kakvom mi to gradu živimo? Da li policija zna da se u gradskim kafićima ovih dana pevaju hvalospevi vranjskim piromanima, da se vade pištolji i noževi, aman ljudi! Moramo da zaštitimo građane od tih bandita i kabadahija koji ruše javni red, mir i bezbednost svih u ovom gradu - grmeo je Antić.
Stojković potvrđuje da su u dva restorana pijani momci za piromane besomučno naručivali pesmu "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine" i lomili inventar.


- Čak se vitlalo pištoljima. Dok je ovih dana iznošen šut iz Paladijuma, dolazili su neki tipovi, urlali, turirali automobile i preteći gledali suvlasnike ove diskoteke. Zabeležene su tuče kao posledica napetosti zbog paljevine diskoteke. Ne bi me čudilo da te čarke prerastu u ozbiljne sukobe - ističe Stojković.

ULIČNI RATOVI
Iz policije nema reagovanja. Zahtevi za smenu načelnika vranjske policije uprave Slađana Velinovića sve su češći. PU Vranje pokriva područje od makedonske granice do Grdeličke klisure.


- Ovdašnja policija bila je glavni oslonac Miloševićevog režima u dejstvima na Kosovu, sve do bombardovanja 1999. godine. Sa promenom vlasti došao je i rat na jugu Srbije, u kojem vranjski policajci imaju glavnu ulogu, pa se trusno tle na administrativnoj liniji sa Kosovom ne smiruje. Menjani su načelnici, ali se ništa nije promenilo - jug Srbije jednostavno nije sigurno mesto za život. Velinović je bio inspektor PU Vranje, bez mrlje u karijeri. Situacija koju je Velinović zatekao bila je strašna - ulični rat zakrvljenih gangova, paljevine, pljačke, tuče, pucnjave i na kraju ubistva - smatra Stojković.

Zoran Antić

Na ulicama traje rat lokalnih gangova - "šestoškolaca" i "brazilaca", maskirani s palicama u rukama napadaju ljude... U izborno vreme čak je pretučen i šef DS-a i tadašnji narodni poslanik Goran Stefanović.


- Velinović se sada nalazi između dve vatre, jer ne odgovara nijednoj. Na jednoj strani su odmetnuti policajci, koji hoće svog čoveka na mestu PU Vranje, a na drugoj pomafijašena struktura MUP-a, kojoj Velinović nikako ne odgovara. Može da ga spase samo činjenica da ima uzornu karijeru - kaže izvor dobro upoznat sa dešavanjima u PU Vranje.


Problemi sa bezbednošću na jugu Srbije traju već desetak godina, i njih nije uspelo da reši ni osam dosadašnjih načelnika PU Vranje. Za to vreme, Vranjem divljaju kriminalci. Što je najgore, svi misle da znaju o kojim se ljudima radi, a da policija o tome ni reč ne progovara...


- Od koga se mi to plašimo, da li od dečkića koji su se nagledali filmova o Al Kaponeu?! Ukoliko policija ne zna ili ne želi da objavi imena, ja sam kao gradonačelnik spreman da lično saopštim imena i nadimke kriminalaca koji su osumnjičeni za paljevine unazad dve godine, jer ceo grad zna ko su oni, a izgleda jedino policija ne zna - ljuti se gradonačelnik Antić, koji je svojevremeno pominjan kao kandidat za načelnika policije.


Inače, policija je zvanično saopštila da su od početka 2009. do danas rasvetljena četiri slučaja paljevina automobila i 13 slučajeva paljevine objekata.


A vranjski piromani imaju jasan i uvek isti rukopis, što bi trebalo da olakšava posao policiji. Uz to, sve paljevine događaju se u neposrednoj blizini vranjske policijske stanice...

Petak 10.08.2012. 09:34
Седи Мара на камичку из далека ја јој видим, лице." xexexexe..........!
Petak 10.08.2012. 12:24
Još samo da zapale i zgradu policije. Da li je i za ovo kriv Milošević ili možda Mladićevi jataci ? Narod je postao stoka, a političari i državni službenici sluge kriminalaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online