Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 01.07.2012.
21:46
Beta A

Dodik: RS je garant opstanka Srba zapadno od Drine

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na obeležavanju 70. godišnjice od bitke na Kozari da je srpski narod podneo najveće žrtve u borbi protiv fašizma, a da danas ima onih koji žele da umanje njegovu ulogu u Drugom svetskom ratu.

Predsednik RS-a Milorad Dodik
 

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 70. godišnjice od bitke na Kozari, Dodik je rekao da je na prostoru Bosne i Hercegovine ustanak protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu podignut isključivo u krajevima u kojima su živeli Srbi, a ne, kako je naveo, u Sarajevu.

"Srbi su u ogromnoj većini bili pripadnici narodnooslobodilačkih jedinica i najviše je srpski narod nastradao u Drugom svetskom ratu", rekao je Dodik i ukazao da je činjenica da su, s druge strane, drugi narodi bivše Jugoslavije većinom stali na stranu okupatora.

Govoreći o žrtvama koje je podneo srpski narod tokom bitke na Kozari, predsednik Republike Srpske je podsetio da mnoga mesta na Kozari, Potkozarju i Grmeču nikada nisu uspela da dostignu broj stanovnika koji su imala pre Drugog svetskog rata.

On je upozorio da je potrebno "sprečiti pokušaje revizije istorije Drugog svetskog rata u kojima se nastoji minimizirati uloga srpskog naroda", a, kako je naveo, povećati uloga drugih u borbi protiv fašizma.

"Jasenovac i Kozara su najznačajniji simboli stradanja srpskog naroda fašizmu i okupatoru. Na spomeniku na Kozari ispisana su imena žrtava, a u najvećem broju slučajeva to su srpska imena", rekao je Dodik i dodao se stoga Jasenovac i Kozara ne smeju zaboraviti.

On je podsetio i da su se brojčano slabe partizanske snage na Kozari suprostavile nemačkim nacistima i hrvatskim ustašama koji su želeli da istrebe narod tog kraja.

Osvrnuvši se na raspad SFRJ, Dodik je rekao da je za Srbe Jugoslavija značila kraj borbe za svoju državu, a da je za mnoge druge narode bivše Jugoslavije ona značila samo "prolaznu stanicu za stvaranje nacionalnih država".

"Naša zabluda sa jugoslovenstvom trajala je nepotrebno dugo", ocenio je Dodik i podsetio da je srpski narod u Bosni i Hercegovini želeo da ostane u Jugoslaviji za koju je tokom Drugog svetskog rata podneo velike žrtve, a ne da se nađe u poziciji manjine u drugoj državi.

Dodik je istakao da je Republika Srpska "garant opstanka našeg naroda zapadno od Drine".

Svečanu akademiju u Beogradu povodom 70. godišnjice od bitke na Kozari organizovalo je Udruženje Kozaraca, a prisutni su bili i predstavnici državnih institucija Srbije na čelu sa ministrom Predragom Markovićem.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.07.2012. 22:03
Е мој Додиче, па они прекрајају садашњу историју, а камо ли ону из Другог свј. рата.
Nedelja 01.07.2012. 23:24
Dace Bog i ujedinjenje...ziveli braco iz Republike Srpske!!!Samo Sloga Srbina Spasava!!!
Nedelja 01.07.2012. 23:22
ГИНУ СРБИ МЛАДИ ЗА СЛОБОДУ ГРАДА,РЕПУБЛИКО СРПСКА СВИ СМО С' ТОБОМ САДА!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online