Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 26.06.2012.
17:52
Beta A

Povećan broj zavisnika od droge

Broj zavisnika od droge je povećan, a mladi sa eksperimetnisanjem psihoaktivnim sredstvima započinju u proseku u 17. godini, rečeno je na konferenciji održanoj povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, na kojoj je istaknut značaj prevencije.

Prosečan uzrast lečenih opijatskih zavisnika je 31 god.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u 2010. godini glavno sredstvo počinje da se uzima u 21. godini, prosečan uzrast intravenskog uzimanja droge je 24. godini, a prosečan uzrast lečenih opijatskih zavisnika je 31 godina.

Lečeni zavisnici koji su bili deo ovog istraživanja kao povod za početak uzimanja psihoaktivnih sredstava najčešće navode znatiželju - njih 49,4 odsto, ili uticaj vršnjaka ili partnera - 33,2 odsto.

Roditelji (38,9 odsto) najčešće saznaju da im dete koristi drogu tek nakon dve do tri godine od početka upotrebe psihoaktivnih supstanci, a samo 10 odsto njih sazna za to tokom prve godine. U odnosu na stepen obrazovanja najveći broj lečenih zavisnika ima završenu srednju školu (63,1 odsto), sa završenom osnovnom školom je 13,6 odsto, dok završenu višu školu i fakultet ima samo 3,5 odsto zavisnika.

Najveći broj lečenih su muškarci - 88,7 odsto.

Na konferenciji je istaknuto da je potrebno sprovoditi preventivne mere i jačati kapacitete za rano otkrivanje zloupotrebe droga. Stalni koordinator UN i šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Dorit Nitzan kazala je da je ubediti ljude da se leče pravi izazov i da se nažalost u mnogim zeljama ne investira u
centre za lečenje, da ti centri nisu uvek pristupačni i da postoji nedostatak osoblja za rad na terenu. Ona je upozorila da droga ne samo da ima direktan uticaj na zdravlje i
sveukupnu dobrobit već se milijarde dolara dobijene od nezakonitih droga upotrebljavaju za terorističke i kriminalne aktivnosti uključujući trgovinu ljudima i krijumčarenje oružja i ljudi.

Ulične cene droge

Ulična cena grama heroina je 800 dinara, a kilogram marihuane u zavisnosti od vrste kreće se od 300 evra do 4.000 evra po kilogramu, kažu u MUP-u. Kilogram obične marihuane je od 300 do 400 evra, a genetski modifikovane popularno nazvane skank, koja je sve prisutnija, u Evropi iznosi od 5.000 do 6.000 evra, a u Srbiji od 3.000 do 4.000 evra za kg.

Zamenik direktora policije Branislav Mitrović kazao je na konferenciji da je u Srbiji više puta bio prekinut lanac trgovine drogama, ali je istakao da to nije dovoljno i da se mora uraditi nešto više u zemljama u kojima se droga proizvodi. Kako u MUP-u navode poreklo droge zavisi od vrste droge, a ako se govori o heroinu 80 odsto tog opijata koje prođe balkanskim putem se proizvodi u Avganistanu.

Operativni podaci pokazuju da se na Kosovu i Metohiji skladište velike količine droge i pored prisustva EULEKS-a, a rezultati zaplene su simbolični i malo je uhapšenih koji se bave prodajom droge. Podaci MUP-a su da najviše droge i zavisnika u Srbiji ima u najvećim gradovima sa većim brojem stanovnika poput Beograda, Novog Sada i Niša, ali ih je dosta i u manjim gradovima i onim najsiromašnijim poput Bora. U proteklih godinu dana u Srbiji je zaplenjeno 1.478 kilograma opojnih droga.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.06.2012. 21:14
Много добро пролазимо са нашом омладином која јесте препуштена сама себи. Садашњост јој је пуста, будућност украдена прошлост п.срана на све могуће начине па им онда звуци Гранда, Пинка, Ивана и других балвана изгледају прихватљиво. Карлеуша меље људски мозак, Сека прича гладном народу како јој пси једу новац а не храну за псе, професори преносе сиду и туберкулозу док се професорке курвају да би допуниле кућни буџет и онда се чудимо што имамо толико наркомана! Свештенство се бави свим и свачим, а о већини Владика не вреди ни причати и писати јер од беса не виде Човека! Треба једна добра гвоздена метла, а не куање на младе!
Sreda 27.06.2012. 06:07
Šta čeka u Srbiji mladu osobu kada završi srednju školu?
Utorak 26.06.2012. 18:11
Hapšenjem dilera i osuđivanjem na kazne kao za ubistvo..jer DROGA to i jeste.UBICA...brzo bi se smanjio broj ovisnika..!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online