Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 18.01.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Uzeće nam i sever Kosova

Najave Hašima Tačija o novoj strategiji kojom Priština namerava da jača suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić tumači kao želju separatističkih institucija u Prištini da uspostavi vlast na celoj teritoriji pokrajine, uz pomoć dela međunarodnog faktora i "pasivne i dvolične" politike Srbije na Kosmetu.

- To je zajednička akcija separatističke vlade Hašima Tačija, Kfora i NATO-a da rasture, kako kažu, paralelne institucije Srbije, i to suprotno Rezoluciji 1244, prema kojoj su međunarodne snage i institucije dužne da budu neutralne.


Zašto Hašim Tači baš sada najavljuje novu strategiju za sever Kosova?
- Posle nedavnih takozvanih lokalnih izbora koje je Priština održala, sada hoće i ovaj deo pokrajine da stave pod svoju čizmu, pa pošto im ti izbori na severu nisu uspeli, jer se Srbi nisu odazvali, hoće da ih ponovo raspišu u maju u severnoj Mitrovici, a do kraja godine i u ostalom delu, pod patronatom međunarodnih institucija na Kosmetu.


EU preča od pokrajine


Šta očekujete od procesa pred Međunarodnim sudom pravde, od kojeg je Srbija zatražila mišljenje o samoproglašenoj državnosti Kosova?


- To je priča "trla baba lan da joj prođe dan", jer je Srbija, umesto da tuži države koje su priznale nelegalnu državnost, povukla potez kojim Albancima daje prostor i vreme da učvrste državu.

 

Očito je da se između Kosova i evropskih integracija Boris Tadić odlučio za ovo drugo i obećao Zapadu da na račun pokrajine ostvari napredak ka Briselu.

 

Tači je najavio i poboljšanje ekonomske situacije.
- To su najobičnije gluposti, jer je ekonomska situacija u područjima gde žive Srbi, tri puta bolja nego u ostalim delovima. Primera radi, dnevnica jednog Albanca, fizičkog radnika je 4,5 evra, pa je pomoć potrebnija njima nego nama.


Smatrate li da će biti ostvarene najave o integraciji i da li bi to moglo da dovede do novog talasa iseljavanja Srba?

- Vidi se da na severu integracija teško ide, pa se pravi šira strategija. Tu nam je važna podrška Beograda, jer sigurno je da će malo Srba prihvatiti Tačija za premijera i Prištinu, a ne Beograd za glavni grad.

Međutim, sudeći prema onome što se desilo na izborima u Štrpcu, vidi se da je Beograd vodio pasivnu i dvoličnu politiku i da su neuverljivo pozivali Srbe da ne izađu na izbore, ali da i ako to učine neće snositi nikakve posledice.

Politika Vlade Srbije mora da bude aktivna i nacionalna, da bi sprečila novu strategiju iz Prištine, u šta lično sumnjam.


Šta konkretno da uradi Beograd i zašto sumnjate u njihovu pomoć?
- Moraju jasno da pozovu Srbe da ne izlaze na Tačijeve izbore i budu aktivni u rešavanju naših problema, ali sumnjam u to, jer sada 40 sudija koji su ostali na Kosmetu, Srbija nije reizabrala, bez primanja su, pa ih Beograd gura u albanske institucije u koje ih je Priština pozvala. Takođe, struju osim Visokih Dečana nema ni jedan srpski manastir, dok Srbe batinaju što je teže, a znamo da je "crveno dugme" u Beogradu.


Da li ste tražili pomoć od institucija Srbije?

- Skupština zajednica opština na KiM je pre više od godinu dana zatražila prijem kod predsednika i premijera Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića. Nikakav odgovor od njih nismo dobili, a zalaganja za Kosmet u Srbiji se svode samo na retoriku. Možda treba da im pišemo otvorena pisma, ali s obzirom na blokadu u medijima, pitanje je da bi ih iko objavio.

Nedelja 11.12.2011. 10:18
dace im dedinjska oligarhija.
Petak 16.12.2011. 21:26
Доћи ће Руси...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online