Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Utorak 01.05.2012.
10:39
Press A

Šveđani u masovnoj hajci na Srbe!

Pojedini švedski intelektualci suspenziju voditelja Gerta Filkinga sa Radija 1 nazvali su kukavičkom i, baš kao i on, poistovetili Srbe sa najvećim zločincima.

Gert Filking podstakao Šveđane da pokažu da nisu zaista tako tolerantni i demokratski Evropljani kakvima se predstavljaju
 

Naime, pošto je Filking suspendovan sa stokholmskog Radija 1, pošto je uživo u svojoj emisiji Srbe nazvao Brejvicima, psihopatama, retardima i prokletim svinjama, u njegovu odbranu stali su istaknuti novinari, organizacije i političari koji podržavaju ovaj govor mržnje i čak traže da se Radio 1 izvini Gertu zbog suspenzije, piše “Pres“.


Prema pisanju švedskih medija, tamošnji istaknuti borci protiv rasizma, ksenofobije i netolerancije otvoreno brane govor mržnje švedskog voditelja i dopunjuju ga novim, još otrovnijim optužbama na račun srpskog naroda.
 

Filking u Srbiji?

Predsednik Saveza Srba u Švedskoj Miodrag Krljić kaže da će sa društvom “Sinđelić" iz Švedske doći 25. maja na folklorni festival u Čačku i da će pozvati švedskog voditelja Gerta Filkinga da im se pridruži.

“Predložićemo Gertu da sa nama poseti Beograd, Čačak i ostatak Srbije, pa da lepo vidi ko su ti neprijatelji, poremećeni ljudi, svinje i isterivači muslimana i kosovskih Albanaca“, kaže Krljić.

Lisa Bjurvald, koja je do pre par godina bila članica redakcije “Dagen nihetera“ i “Svenska dagbladet“, a zatim prešla u tabor boraca protiv netolerancije, u autorskom tekstu “Kukavička suspenzija Gerta“ objašnjava da namera voditelja nije bila da uvredi srpski narod u celini nego da pokaže da Brejvikove ekstremne ideje nisu tako ekstremne, već da su široko prihvaćene na mnogima mestima u Evropi.


“To da Srbija nema političku volju da izvede svoje ratne zločince pred lice pravde je više nego poznato, kao i da se ti ratni zločinci veličaju poput heroja i da mnogi smatraju da je genocid mit“, napisala je Bjurvaldova.


Njen kolega, poznati radio i televizijski voditelj i novinar Robert Ašberg, inače glavni i odgovorni urednik lista “Ekspo“, u kolumni naslovljenoj “Smešno preterane reakcije“ poistovetio je Srbiju sa nacističkom Nemačkom i ruga se protestu ambasadora Srbije u Stokholmu Dušana Crnogorčevića.

Utorak 01.05.2012. 10:59
Ма и Швеђани лече своје фрустрације које појачава општа психоза кризе која је захватила ЕУ, јер лакше је рећи да је зло од Срба него рећи има га и у нама Швеђанима.
Utorak 01.05.2012. 11:26
Нисам знао да је шовинизам у Шведској тако изражен!? Свако има право да буде глуп и примитиван, али да ми је неко рекао да шведски ''интелектуалци'' то узгајају код себе као особине којима се диче, е то нисам знао.
Utorak 01.05.2012. 11:03
Bilo bi sjajno da sada naša turistička organizacija Srbije dovede gratis grupu švedskih novinara da se uvere u gostoprimstvo naših ljudi u Srbiji...a onda da sve hotele napunimo gostima iz Švedske..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online