Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.04.2012.
19:10
Beta A

"Reforma pravosuđa neuspešna zbog sprege partija i kriminala"

Reforma pravosuđa u Srbiji je doživela "totalni fijasko" i potrebno je sve početi ispočetka jer popravke u hodu više ne mogu doneti rezultate, rečeno je danas na skupu u organizaciji nemačke političke Fondacije Konrad Adenauer.

"Reforma pravosuđa neuspešna zbog sprege partija i kriminala"

"Reforma pravosuđa nije uspela zbog sprege političkih partija, tajkuna, izvršne vlasti, kriminala i pravosuđa, koja je zarobila društvo, i pravosuđe kumuje endemskoj korupciji koja zahvata sve društvene oblasti", rekao je Danilo Šuković iz Saveta za borbu protiv korupcije na skupu "Pravosuđe u zamci korupcije i partijske
države", održanom u beogradskom Medija centru.

Šuković je naveo i da su reformu pravosuđa sproveli nestručni kadrovi i dodao da je set pravosudnih zakona donet bez prethodne analize stanja u pravosuđu.

"Po mišljenju Saveta i mnogih eksperata iz EU, potrebno je iznova sprovesti reformu pravosuđa da bi bila uspešna, jer su male šanse da popravke u hodu mogu dati rezultate", rekao je Šuković.

Šuković je dodao da je sudstvu potreban samostalni budžet, što je predviđeno Strategijom za borbu protiv korupcije iz 2005. godine, koja je "ostala mrtvo slovo na papiru".

Naveo je da je za uspešnu reformu pravosuđa potrebno sprovesti nadzor sudija uz obavezu poštovanja njihove nezavisnosti, kao i disciplinskih postupaka kojima će se ispitati sudije i tužioci koji su imali propuste u radu.

Profesorka ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Marijana Pajvančić rekla je da iz loše sprovedene reforme pravosuđa nema pravnog izlaza, nego će rešenje biti u sferi politike, ali onda neće biti nezavisnog sudstva.

"Ustav Srbije nije napravio otklon od partijske države. Nema popravki, trebalo se suprotstaviti donošenju takvog Ustava, a sada ga je teško promeniti", rekla je Marijana Pajvančić.

Advokat i bivši sudija Božo Prelević rekao je da su stručni ljudi udaljeni od vlasti kao i u vreme vlasti Slobodana Miloševića, dok su političke partije jednako ili tek malo blaže željne potčinjavanja pravosuđa.

"Nema nepoznanica, nego je samo pitanje ko, kako i kada može naterati političke stranke da omoguće nezavisnost sudstva i institucija. Sve se fingira, i donatori fingiraju, tome sam bio svedok, procena o tome šta bi trebalo donirati uvek je više naklonjena donatoru nego onome kome je donacija namenjena", rekao je Prelević.

Prelević je naveo da u Srbiji nema kafe kuvarice koja je izbačena iz firme na način na koji su bez posla ostale sudije Vrhovnog suda.Ocenio je da iza dugih suđenja ne stoji korupcija, nego potpuno pogrešna procena o broju potrebnih sudija.

Sudija Apelacionog suda Omer Hadžiomerović rekao je da korupciji u pravosuđu doprinose široka diskreciona ovlašćenja, poput propisanih kazni od tri do 15 godina zatvora, kao i da politička vlast može da korumpira sudije i procesom revizije izabranih sudija.

"Tako da i mi, izabrane sudije, malo popričekamo šta će biti. Zato je potrebno doneti propise koji onemogućavaju politici da sudijama nudi korist", rekao je Hadžiomerović.

Dodao je da se od suda traži da bude nezavisan i istakao da je teško naći balans između odgovornosti i nezavisnosti, jer politika zahteva odgovornost koja narušava nezavisnost, ali i sudije čest izbegavaju odgovornost pozivajući se na nezavisnost.

Zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje finansijskog kriminala Željko Gačić rekao je da to odeljenje nema dovoljno stručnih ljudi, pa mora da angažuje kolege iz drugih delova MUP-a, što otvara mogućnost curenja informacija, i dodao da u policiji nema korupcije samo na nižim nivoima, nego i na višim.

Predstavnik Fondacije Konrad Adenauer Torsten Gajsler rekao je da u Nemačkog nezavisnost sudstva nije ugrožena, da je sudije teže korumpirati jer imaju etički kompas i materijalnu sigurnost.

"Da bi neko postao sudija u Nemačkoj, mora da ima visok prosek na studijama, jer je konkurencija velika, a kada je izabran, onda je sudijska funkcija doživotna, penzija sigurna, plata dobra, a može da vidi i dnevnu svetlost, za razliku od bolje plaćenih menadžera i advokata", rekao je Gajsler i naveo da Nemačka godišnje izgubi 250 milijardi evra zbog korupcije, koja je najviše izražena u građevinskim poslovima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online