Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.02.2012.
12:22
J. L. Petković - Vesti A

Srbi sa Kosmeta: Nikog ne zanima kako smo

Povratnici u selo Žač u opštini Istok prošle godine na -19 smrzavali su se u šatorima, a zatim i u loše sagrađenim kućama. Rešeni da ostanu, jer u centralnoj Srbiji nisu uspeli da se skuće, ni slutili nisu da će i ovu godinu provesti u sličnim uslovima - zavejani, bez ogreva i hrane. U Žaču su, inače, zime hladne i sa jakim snegovima.

- Očekivao sam više od predstavnika naše vlasti. Razumem da su prošle godine bili zatečeni i izenađeni, i ne kažem da je neko dužan na nam non-stop pomaže, ali nije u redu ni da nam kao pomoć za čitavu zimu daju dva metra drva, i ostave nas ovako zavejane. Mi smo na ivici, živimo kao u logoru - kaže Veljko Komatović, povratnik u selo Žač.
 

Kakva je sada situacija?

- Prohodnost je otežana, a situacija sa namirnicama je alarmantna. Za hleb koji dobijamo smo išli u Osojane, ali evo već dva dana nismo mogli do hleba. Obično bi otišli traktorom ili peške, ali sada ni peške ne možemo, a nemamo ni kap nafte. Naša ulica je totalno zavejana, niko nije prošao. Sa ogrevom smo na kraju, po drva smo išli u šumu naših rođaka i snalazili se, a sada je i to izuzetno teško.


Da li vas je neko obišao?

Jedino nada


- Nemamo drugi izbor osim da se nadamo da će biti bolje i da ćemo uspeti da nađemo neko rešenje. Bez ikakvih primanja život je izuzetno težak. Valjda će ono što sam posejao na kraju i roditi pa neću ponovo biti u ovakvoj situaciji - kaže Komatović.

- Niko nije došao da nas pita kako smo. Zvali smo Pećku patrijaršiju da nam izađe u susret sa namirnicama. Danima jedemo samo sir i mleko i zimnicu, a potrebni su nam i brašno, šećer i so. Struja nestaje na svaka dva sata, a kada nema struje nema ni mreže na telefonu, pa ne možemo nikog da pozovemo za pomoć.
 

Imate li lekova?

- U Osojanu nema medikamenata, osim za najhitnije slučajeve. Ja sam bio prehlađen i nisam mogao da nađem najosnovnije lekove. Na kraju sam zvao Albance koji rade za UNHCR i oni su mi kupili i doneli lekove.

Da li ste zvali nekog u pomoć?

- Zvali smo Kfor pre pet dana, bili su prekjuče, rekli smo im šta nam sve nedostaje, i oni su otišli. I to je to. Od predstavnika naše vlasti niko nije došao, a kada smo se obratili za pomoć opštini, rekli su da ne mogu da nam daju drva jer smo ih već dobili, kao i da ima još 500 ljudi kojima su potrebna. Pa da li je dva metra dovoljno za čitavu zimu? Očekujemo jedino pomoć od Crkve. I u Peći je sada blokada, i njima je veoma teško, ali sam siguran da će poslati pomoć.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2012. 14:15
Bitno je da padnu SKOJevci i liberalni evrogejci na izborima.Njima nije u interesu nista sem Severa Kosmeta, rezirani performans vec pola godine od strane zapadnoevropskih kolonijafasista i prekookeanskih imperijalista kako bi narod prihvatio TU 7% VELIKODUSNU PONUDU i osecao se da je bar nesta dobio. Nova vlada ce da se SETI, da pomogne i da postavi stvari na svoje mesto kako stoji u Ustavu.Kad pocne drmes s Iranom, Albanci ce jos sami da traze pregovore.Cika Vlada ce da pomogne pravoslavnom Balkanu za uslugu naftnog i gasnog zida. Zivi bili, pa videli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online