Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.02.2012.
14:11
Z. Gligorijević - Vesti A

Spasena od bele smrti

Temperature su u Pomoravlju danima deset stepeni ispod nule, a snežni prekrivač od najmanje pola metra svima otežava život. Ali, najteže je onima koji nemaju krov nad glavom ili žive u straćarama.

NAJZAD U TOPLOM: Vesna Stošić

Zbog toga što su životno bile ugrožene, Gerontološki centar u Jagodini prihvatio je Zagorku Radisavljević (96), iz Crnča kod Jagodine, Slađanu Stanojević (50), iz Varvarina, i Vesnu Stošić (54), iz Belušića kod Rekovca.


U najgorim uslovima živela je Vesna. Ona je stanovala u napuštenoj kući u Belušiću, spavala je na podu, pokrivala se sa dva kaputa i nekoliko ćebadi. Ali, svi prozori u toj prostoriji bili su razbijeni, a na krovu su nedostajali crepovi, tako da su kroz rupe padali kiša i sneg. Nju je gotovo polusmrznutu našla rođaka Smiljana Radovanović i pozvala nadležne, koji su joj odmah pružili lekarsku pomoć, a potom i smeštaj.
 

- Verovatno bih se smrzla i umrla. U toj kući sam 16 godina. Nisam imala struju, a vodu sam donosila iz parka. Ali, do pre dve godine živela sam u drugoj prostoriji te kuće, imala sam šporet i krevet. Celog proleća dovlačila sam drva da bih pregurala zimu. Onda je taj deo kuće izgoreo - priča Vesna za "Vesti".


A nekada je imala dovoljno para, živela na moru i radila u Italiji. Ali, kaže, nije pomišljala da nešto ovako može da joj se desi. Zbog toga nije ni štedela.

- Zaposlila sam se u restoranu stacionarnog broda u Portorožu, čiji su vlasnici bili Željko, Istranin, i Džini, Italijanka. Mnogo su me lepo prihvatili i dobro sam zarađivala, ali pošto nisam imala ni 16 godina, rešila sam da se vratim - priča Vesna.

Njen boravak u Srbiji bio je kratak. Otišla je u Opatiju, zaposlila se u trgovačkoj firmi, koja je imala predstavništvo u Trstu. I ona je u Italiji radila do 1992. godine. Vratila se u Belušić, da bi zagrlila svoje najbliže. Idila nije dugo trajala i ona se preselila u napuštenu kuću. Živela je od socijalne pomoći od oko 70 evra. Vesna kaže da žali što se nije potrudila da ostane sa bivšim momkom, kapetanom trgovačkog broda.
 

- Njemu su na prvom mestu bili more i karijera, pa onda ja. Žao mi je što nisam imala više razumevanja za njegov posao, koji ga je vodio po svetu. Mislila bih i na budućnost i umela da štedim - kaže Vesna, svesna da je za to odavno kasno.

Srećom, njena rođaka nije zakasnila da joj spasi život.
 

Pobegla iz Austrije


- Kada sam završila prvu godinu srednje ugostiteljske škole otišla sam kod pokojne majke Milanke Kostić, koja je radila u Bregencu u Austriji. Ali, strašno smo se posvađale, ona me je istukla i ja sam pobegla - priča Vesna.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online