Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 15.01.2012.
16:57
Beta A

Srbija učestvuje u vojnim misijama EU

Sporazum Srbije i EU koji će omogućiti učešće Srbije u civilnim i vojnim misijama EU poslat je Skupštini Srbije na razmatranje, a objavljen je i na sajtu parlamenta.

Srpski vojnici već učestvuju u misijama pod nadzorom Ujedinjenih nacija
 

Sporazum, koji su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, pruža okvir za učešće Srbije u misijama, ali ne nameće joj i obavezu da u njima učestvuje.

Učešće u misijama EU nije obaveza Srbije u ovoj fazi evropskih integracija, pa je, kako je ranije Beti rečeno u Ministarstvu Odbrane, sporazum postignut na inicijativu Srbije.

Srbija ukoliko odluči da učestvuje ima ista prava i obaveze u okviru misije kao i druge učesnice, navodi se u Sporazumu o uspostavljanjuokvira za učešće Srbije u operacijama Evropske unije za učešće u krizama.

Zemlje koje učestvuju u misijama plaćaju doprinos za zajedničke troškove za misije, ali će Srbija u načelu biti oslobođena te obaveze ukoliko EU proceni da Srbija daje značaj doprinos operaciji ili ima bruto nacionalni dohodak po stanovniku niži od svih drugih zemalja EU, navodi se u Sporazumu.


Sporazume o učešću u misijama do sada su sklopili Kanada, Island, Norveška, Turska, i Ukrajina, kao i Crna Gora i SAD. Pregovori su otvoreni i sa Rusijom, Albanijom, Angolom, Argentinom, Australijom, Bosnom i Hercegovinom, Brazilom, Čileom, Kinom, Hrvatskom, Dominikanskom Republikom, Egiptom, Makedonijom, Indijom, Japanom, Marokom, Novim Zelandom i Južnoafričkom Republikom.

EU trenutno ima 3 vojne misije - Altea u Bosni i Hercegovini i dve u Somaliji - Somalija i Atalanta i 10 civilnih misija, između ostalog na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Prva misija u kojoj Srbija učestvuje je Atalanta, vojna misija za borbu protiv pirata u Somaliji, a učešće je zasnovano na bilateralnom sporazumu sa Francuskom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.01.2012. 17:02
па " нормално " да ће да иду да их звекећу сомалијиски пирати... кад на својој територији не смеју да зуцну... и треба да гину за туђина кад своју земљу неће да бране...
Nedelja 15.01.2012. 17:22
Hoce da sluze Satani,sta im to treba u zivotu!
Nedelja 15.01.2012. 17:10
Njima da zluziom? Njima, onima koji su nas bombardovali, sa stotinama ili hiljadama poginulih? Koji su nam Kosovo uzeli, ili bolje rci, pokusavaju da nam uzmu? Mars u p... materinu EU, SAD sa vasim vasalima!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online