Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 14.01.2012.
12:09
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbi više rade od Nemaca

Ispitivanje koje je sprovela Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazalo je da Srbi sa četiri sata i 23 minuta efektivnog rada dnevno nadmašuju Nemce koji rade tri sata i 52 minuta, kao i Turke čiji rad u proseku iznosi četiri sata, ili Dance sa četiri sata i 15 minuta.

VREDNI ZA SITE PARE: Srbi dnevno rade četiri sata i 23 minuta

Jedini stereotip koji se održava tačnim je onaj o vrednicama - Japanci su nenadmašni - ne dižu glavu s posla svakog dana prosečno šest sati i 26 minuta.


- Još od sedamdesetih slušamo priče kako se na Zapadu mnogo radi, a u Srbiji lenstvuje. Te priče su potpuno neosnovane i služe da se opravdaju niska primanja i loš standard u zemlji. Iz tog razloga ne iznenađuju podaci o prilično visokom broju radnih sati u Srbiji jer činjenice svedoče da mi nikada nismo ni bili lenj narod - kaže ekonomista Goran Nikolić.


Uostalom, stručnjaci kažu da je lenj čovek - lenj gde god da se nađe, a Srbi slove za izvrsne radnike na tom istom vrednom Zapadu, o čemu svedoče stotine hiljada naših radnika u dijaspori. Pravo pitanje zašto onda vredni Srbi nisu i bogati kao Nemci, kad već bar podjednako rade? Odgovor je u lošoj tehnologiji, jer mi moramo da radimo više a da opet nemamo podjednako dobar proizvod kao, recimo, Šveđani.

Drugi problem je nerazvijenost tržišta, odnosno ekonomski sistemi koji nikada nisu tržišno razvijani u Srbiji. Treći problem je što su u Srbiji najplaćeniji radnici u državnoj službi, koji su istovremeno i najneproduktivniji, što stvara ogromne rupe u državnoj kasi i davi javne finansije zbog ogromnih poreza.

Austrijanci vole da slave


Izveštaj Kongresa britanskih sindikata pokazuje kako Maltežani i Austrijanci imaju najviše državnih praznika godišnje, pa se precizira da se na Malti obeležava 14 državnih praznika, a zaposleni imaju pravo na godišnji odmor od 24 radna dana. Austrijanci pak obeležavaju 13 državnih praznika i imaju pravo na 25 dana godišnjeg. Sledi Finska sa 12 državnih praznika i minimalno 25 dana odmora, dok zaposleni Šveđani i Francuzi uživaju u 11 praznika za koje se ne radi i 25 dana godišnjeg odmora. Holanđani obeležavaju najmanje državnih praznika, samo osam i imaju 25 dana godišnjeg odmora, dok Irska ima devet praznika, a Belgija 10.


U srpskoj državnoj administraciji, svedoče analize, efektivno se radi samo tri sata i 45 minuta dnevno, a plate su u proseku više za 65 evra dinara nego kod privatnika. Iako Srbi po vremenu provedenom na poslu prestižu svoje susede, njihova produktivnost i dalje je samo 42 odsto evropskog proseka, pokazuju rezultati ispitivanja Centra za istraživanje u privredi.

Ispod evropskog proseka

Srbija od ove godine slavi dva nova praznika - 11. novembar kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu i 21. oktobar, kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Državni praznik Sretenje - Dan državnosti Srbije, osim 15. februara, praznovaće se još jedan dan.
Broj neradnih dana u Srbiji sa osam povećao se na 10, što je još ispod evropskog proseka neradnih dana.

Subota 14.01.2012. 14:01
Раде за мизерну плату и трпе угњетавање којекаквих новопечених богаташа.Уствари раде за своје дерикоже,како би они могли још више да се обогате.
Subota 14.01.2012. 14:35
Коооначччнооо дочеках да неко проговори и о ноторној лажи и подметачини којом нам затрпавају од малена. Велика лаж којом манипулишу сви лопови и неспособњаковићи на власти и директорским местима, као и пудлице ''Новог светског поретка'' кад хоће да произведу осећај инфериорности код Срба - урођена лењост, а људима се отегоше м..а (по 12 сати дневно) од борбе за голи живот и кору хлеба. Е, због ове и сличних лажи треба отићи у неку земљу ЕУ или САД и видети како ствари стоје, ради упоређивања, а не да нам свака шуша продаје м..а за бубреге.
Subota 14.01.2012. 15:08
Много раде а плата мизерија, кад морају да зараде за разне агенције, разне фантомске фондове, НВО, посланике и министре који ништа не раде. Кад би немци све то плаћали и они би били у истој ситуацији, а можда и горе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online