Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.01.2012.
17:04
Vestionline A

Oduzeli im kuću zbog Koridora 10 bez nadoknade

Pravni zastupnik Marte Radiše iz Batajnice, advokat Gojko Matić, danas je zatražio od premijera Mirka Cvetkovića da spreči za 12.januar zakazano prinudno iseljenje porodice Radiša, kojoj je, zbog izgradnje obližnje petlje na Koridoru 10, eksproprisana kuća, ali joj u zamenu nije data druga stambena zgrada.

Zbog petlje na Koridoru šestočlana porodica ostala bez krova nad glavom

Matić u Otvorenom pismu Cvetkoviću podseća da mu je 12.oktobra 2011. uputio predlog da Ministarstvo finansija izvrši nadzor nad postupanjem Odeljenja za imovinsko pravne i stambene poslove opštine Zemun u slučajevima eksproprijacije nepokretne imovine njegovih klijenata Marte Radiše, Momčila Jovičića i Aleksandra Opačića.

Kopije predloga uputio sam Goranu Radosavljeviću, državnom sekretaru, i Radmili Jagodić, pomoćniku ministra finansija, napominje Matić i konstatuje da, na žalost, odgovor nije dobio.

"Iz događaja koji su usledili", ukazuje Matić, "slobodan sam da zaključim da, po mom predlogu, Ministarstvo nije preduzelo zakonom predviđene korake".

On podseća da je Odeljenje za imovinsko pravne i stambene poslove opštine Zemun dopunskim rešenjem 9. septembra prošle godine eksproprisalo zgradu Marte Radiše, u ulici Majora Zorana Radosavljevića 288, u Batajnici.

Kao vlasnica, Radiša u toj zgradi živi sa svojom šestočlanom porodicom koju, čine tri generacije, uključujući i dve maloletne unuke. Radiša je, na osnovu Zakona o eksproprijaciji, zahtevala da joj, umesto eksproprisane porodične stambene zgrade, u zamenu bude data druga porodična stambena zgrada u bližoj okolini, koja po strukturi i površini odgovara uslovima stanovanja koje je imala pre eksproprijacije.

Odeljenje za imovinsko pravne i stambene poslove opštine Zemun, međutim, 4. januara ove godine zaključkom uvtrđuje da je Ministarstvo finansija 31.decembra 2011. dozvolilo predaju Radišine zgrade u posed korisniku eksproprijacije, Javnom preduzeću Putevi Srbije.

Po tom zaključku, precizira Matić, izvršenje će biti sprovedeno prinudno 12. januara ove godine u 11 časova, uz obezbeđenje "stručne ekipe JP Beogradski vodovod i kanalizacija i JP Elektrodistribucija Beograd" i pomoć "organa nadležnog za unutrašnje poslove, vatrogasne ekipe i ekipe hitne pomoći".

"Iz sadržine zaključka jasno je da će porodica Radiša nasilno i protivzakonito biti izbačena na ulicu u sred zime i da će zgrada biti srušena", napominje Matić i ukazuje da je ovakav postupak nezakonit.

U slučaju kao što je ovaj, kada vlasnik traži zamenu zgrade u kojoj stanuje za drugu zgradu, objašnjava Matić, Zakon o eksproprijaciji zabranjuje rušenje zgrade, pre nego što ranijem korisniku bude obezbeđena druga zgrada.

Osim toga, dodaje Matić, žalba izjavljena na zaključak o prinudnom izvršenju pre nego što izvršenje bude otpočeto, po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, odlaže izvršenje.

"Ali, iskustvo kaže da ni to neće pomoći porodici Radiša", konstatuje Matić i ističe da njen cilj nije ometanje gradnje, već zbrinjavanje porodice.

"Unapred Vam zahvaljujem na pažnji koju ćete posvetiti sadržini ovog pisma i merama koje ćete preduzeti da bi bilo sprečeno nezakonito postupanje nadležnih organa", naglašava Matić na kraju Otvorenog pisma Cvetkoviću.

Utorak 10.01.2012. 17:06
Mrka pre roka oduzeo...a platice nikad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online