Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.01.2010.
12:00
B. Simonović - Vesti A

Amfilohije neće proći

Uveren sam da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je nedavno proslavio devetnaestu godišnjicu otkako sedi na stolici svetog Petra Cetinjskog, neće sesti na tron patrijarha srpskog. Ne zato što on to ne zaslužuje, što nije ubedljivo najozbiljniji kandidat, već stoga što se upreglo mnogo faktora da to onemoguće.

Predrag Vukić: Amfilohije neće biti patrijarh, jer ga ne vole političar, ali i Zapad

Ovo su reči poznatog cetinjskog istoričara, velikog poznavaoca prilika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Predraga Vukića, jednog od sve ređih Cetinjana koji ne kriju svoje srpsko opredeljenje, jednog od veoma retkih koji su pre 19 godina prisustvovali činu intronizacije Amfilohija za mitropolita.

Na čemu temeljite tako čvrsto uverenje?
 

- Prvo, valja naglasiti da niko ozbiljan ne može sporiti intelektualne i duhovne reference mitropolita Amfilohija, njegovo iskustvo, znanje i posvećenost SPC, da on u ovom trenutku u tom pogledu nema takmaca, ali to ovog puta neće biti presudno jer će odlučivati moćni vancrkveni faktori i politički interesi.

Znači li to da on nije po volji aktuelnih vlasti u Srbiji i Crnoj Gori?
 

- Ne vole ga ni jedni ni drugi, u to nema nikakve sumnje, ali je presudno to što njega ne voli ni Zapad i Amerika. Niko od pomenutih ne voli samosvojne, neposlušne i nepotkupljive, a on je upravo takav i zbog toga je bilo velikih otpora i u Crnoj Gori, odnosno tadašnjoj vlasti, kad ga je trebalo ustoličiti za mitropolita. I Bog sami zna da li bi on i došao na Cetinje da se upravo tada nisu desile velike promene u Crnoj Gori.

Patrijarh se ipak bira po crkvenim kanonima?
 

- Ja bih rekao da je to ipak samo delimično tačno, jer imam dovoljno razloga da sumnjam da sve to može ostati čisto crkvena stvar i da u tome, ako ne presudan, a ono sasvim sigurno veoma jak i moćan uticaj neće imati aktuelna vlast i njena tajna policija. Ne treba se zavaravati: veliko je pitanje da li je i sam pokojni patrijarh Pavle izabran po crkvenim pravilima, da li bi Slobodan Milošević dozvolio da on sedne na tu stolicu da mu takav kakav je bio, blagorodan i sav posvećen crkvi kao da je banuo iz prvih vekova hrišćanstva, nije u potpunosti odgovarao.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 05.01.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online